Jude Kehla: Diversiteitsbeleid is een bewuste keuze
Dat de verkiezingsstrijd al in volle gang is, zal naar alle waarschijnlijkheid niemand zijn ontgaan. Er wordt niet alleen al volop gespeculeerd over de verkiezingsuitslagen, ook wordt de ene na de andere kandidaat op- en weer afgevoerd.
Degenen die hadden gehoopt dat de discussie in aanloop tot de verkiezingen vooral zou gaan over inhoud, visie en leiderschap – geen geringe wens gezien de economische crisis en de benarde positie van een groot deel van onze bewoners – komen bedrogen uit. In plaats van een open discussie met partijgenoten over hoe wij de toekomst van (de bewoners van) stadsdeel Zuidoost zien en, successievelijke welke bijdragen wij daaraan als PvdA willen leveren, lijkt het tot nu toe vooral over schijntegenstellingen te gaan. In plaats dat we het oog op de bal houden, en nadenken over aantrekkelijke en effectieve spelvarianten, zijn we alleen maar bezig met duwen en trekken waarbij niet zelden gebruik wordt gemaakt van een verdeel en heers strategie. Zo wordt de indruk gewekt dat de PvdA in stadsdeel Zuidoost uit diverse en onderling concurrerende etnische fracties bestaat en ik, niet alleen, vaandeldrager zou zijn van één van deze fracties maar zelfs de tegenstellingen tussen Surinaamse en Afrikaanse inwoners zou aanmoedigen.
Ik zelf heb een Afrikaanse achtergrond en zal dat zeker niet verloochenen. Maar als politicus, bestuurder en bewoner van Zuidoost vind ik het onacceptabel, als mijn beleid van de afgelopen jaren als etnisch bevooroordeeld wordt uitgelegd.
De realiteit is heel anders en ik kan me niet krachtig genoeg distantiëren van dit soort denkbeelden. Wie mijn beleid van de laatste drie jaar heeft gevolgd, weet dat ik sociaal economische participatie voorop stel. Vóór religie, vóór sexe, vóór etniciteit vóór wat dan ook. Zeker in het huidige tijdsbestek waarin we te maken krijgen met toenemende bezuinigingen, ook op reintegratie, is het zaak om participatie in de breedste zin des woords, en los van sexe, religie of etnische achtergrond, overeind te houden. Dat is ons gemeenschappelijke belang, dat wat ons bindt, de vitaliteit van stadsdeel Zuidoost.
Mijn veel besproken diversiteitbeleid was, ondanks de mantra van een enkeling, niet tegen welke etnische groep dan ook gericht. Het was een bewuste keuze om ervoor te zorgen dat de beperkte middelen van het stadsdeel zo effectief mogelijk werden ingezet, dat wil zeggen ten voordele van zoveel mogelijk mensen. Ik wil die mensen die dat hard nodig hebben, een steun in de rug geven. Ik wil een substantiële en onderscheidende bijdrage leveren aan het welzijn c.q. de toekomst van alle inwoners van Zuidoost. Dat is hard nodig. In mijn directe omgeving zie ik nog teveel mensen, Surinamers, Antilianen, Afrikanen èn autochtone Nederlanders, die geen enkel perspectief hebben op een betaalde baan of op deelname aan het maatschappelijk leven. Het is belangrijk dat dat verandert.
Mensen moeten op me stemmen, niet omdat ik zwart, Afrikaan of zo’n aardige buurman ben maar omdat ze a) mijn principes delen,b) geloof hechten aan mijn ideëen en c) vertrouwen hebben in mijn keuzes. Want dat is de essentie van het verhaal. Een goed politicus durft delicate keuzes te maken.
In de aanloop van de verkiezingen worden extra lichtjes op de Pvda gezet. Dagbladen en t.v volgen ons nauwgezet en zo hoort dat ook. Op stedelijk schaalniveau gaat het om de kracht én kwaliteit van het lokaal (stadsdeel)bestuur.
Het is mede daarom de opgave ervoor te zorgen dat wij ons ten opzichte van de andere partijen onderscheiden: in visie, in oplossingen en in ons handelen ten aanzien van grote maatschappelijke problemen als werkeloosheid, schooluitval, criminaliteit, veiligheid, participatie, armoede en integratie.
We are far away from the sacred places of our people and the bones of our ancestors.
Jude Kehla Wirnkar