18 november 2009

Introductie conceptverkiezingsprogramma en- kandidatenlijst PvdA Amsterdam

TIjdens de presenatie van de concept kandidatenlijst en het concept verkiezingsprogramma op 17 november 2009 in het Rozentheater aan de Rozengracht hield de voorzitter van de PvdA Amsterdam, Michiel Geuzinge, een introductiespeech. Je kunt de speech hier nalezen.

Dames en heren,

Namens de PvdA Amsterdam heet ik u van harte welkom in het Rozentheater. Deze plek is nu gewijd aan theater voor een jong publiek, maar heeft een lange geschiedenis met een rood tintje. Dit theater is in 1913 gebouwd door het architectenbureau Gulden en Geldmaker, een bureau dat alleen al in Amsterdam ruim 15.000 woningen heeft ontworpen, en in 1913 was architect Gulden, Zeeger Gulden om precies te zijn, gemeenteraadslid voor de SDAP.


En daarmee hebben we een mooie brug naar het heden, want vandaag heb ik de eer om namens het bestuur van de PvdA Amsterdam aan jullie, de leden, het conceptverkiezingsprogramma en de conceptkandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsleden te presenteren. Het laatste woord is nu aan jullie. Jullie bepalen op zaterdag 28 november in het Montessori College Oost welke inhoudelijke koers de Amsterdamse PvdA de komende vier jaar zal varen en op dinsdag 1 december in het Sieraad in De Baarsjes stellen jullie de definitieve lijst vast waarmee we de verkiezingen ingaan.


En het worden in maart hele belangrijke verkiezingen. Daar zal het gaan om de vraag welke kant het met de stad op moet. En we moeten met zijn allen constateren dat op dit moment de
sociaaldemocratie wordt uitgedaagd. Van alle kanten. En dat er een politiek klimaat heerst dat lijkt te worden gedomineerd door chagrijn, cynisme, verwarring.

Aan ons sociaal-democraten de taak om dit zeer serieus te nemen, bij onszelf te rade te gaan en daar ons eigen verhaal tegenover te zetten. Onze waarden zijn daarbij richtinggevend. Want de samenleving mag dan door de decennia heen enorm zijn veranderd en het mogen verwarrende tijden zijn, wat ons allen bindt zijn onze waarden.

En die waarden vormen de rode draden van ons programma.

Wij zijn een brede volkspartij die mensen wil verbinden en in staat stellen het beste uit zichzelf te halen. Natuurlijk moeten mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen om die kansen te benutten, maar wij zien het als onze opdracht om obstakels die hen in de weg staan, uit de weg te ruimen. We trekken op alle fronten ten strijde tegen uitval, segregatie, discriminatie en armoede. Armoede is bijvoorbeeld nog steeds een groot en onderschat probleem. 140.000 mensen in onze stad leven onder de armoedegrens, waaronder veel kinderen. We moeten er voor zorgen dat mensen een betere uitgangspositie krijgen op de arbeidsmarkt, in de economie, om ze in staat te stellen een betere toekomst voor zichzelf te maken.

We staan voor een open, eerlijke, gemengde stad. Waar Amsterdammers niet worden aangesproken op waar hun wortels liggen, maar op hun bijdrage aan de samenleving. Want we hebben iets waardevols dat ons allen bindt, het feit dat we ons allemaal Amsterdammer voelen. De plaats waar je wieg staat hoort niet bepalend te zijn voor je toekomst.

We bouwen samen aan een duurzame toekomst, waarbij we voorbij de crisis durven te denken. We moeten de potentie van onze stad beter benutten. We willen een duurzame economie, een economie die toekomstbestendig is. Daarvoor moeten we mikken op kansrijke sectoren waarmee Amsterdam zich kan onderscheiden, die werkgelegenheid oplevert voor iedereen.

Dat is ons programma, een verhaal met ambitie, idealen en optimisme. Bij dat verhaal hoort een lijst. Een lijst met vertegenwoordigers die sterke maatschappelijke coalities vormen om de belangrijkste problemen in de stad aan te pakken. Die nieuwsgierig is en lef heeft,maar die ook weet hoe het bestuur van deze stad werkt en weet hoe je dat naar je hand zet. Die weet wat er op straat leeft en dat op de agenda kan zetten, maar die ook in staat is om in Den Haag het Amsterdamse verhaal op de juiste plekken naar voren te brengen.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om twee personen te bedanken, en via hen vele partijgenoten. Allereerst Godelieve van Heteren, zij heeft met een bonte gideonsbende waarin zo’n beetje alle bloedgroepen, stromingen en achtergronden van de Amsterdamse PvdA vertegenwoordigd waren, een prachtig en inspirerend programma geschreven dat we met volle kracht de komende maanden gaan uitdragen.

En Ila Kasem, de voorzitter van de kandidaatstellingscommissie, die met zijn mede-commissiegenoten de afgelopen maanden buitengewoon veel tijd en energie hebben gestoken in de kandidaatstellingsprocedure. Een procedure die zeer professioneel was opgezet en uitgevoerd. De commissie heeft soms moeilijke afwegingen moeten maken, maar heeft daarbij altijd de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht en het resultaat is een prachtige lijst.

Ten slotte, voordat ik het woord aan de heer Kasem geef: het zijn interessante tijden en de sociaal-democratie staat voor grote uitdagingen. Van alle kanten staat men klaar om met de PvdA de strijd aan te gaan. Maar ik zeg altijd: als iedereen je wil aanpakken, sta je wel mooi in het middelpunt van de belangstelling. Ik ga dan ook met overtuiging het debat in: we hebben ons eigen verhaal, we hebben een lijst die met lef en liefde de stad in gaat en een lijsttrekker met grote capaciteiten. Het is aan ons om met volle kracht te tonen aan de Amsterdammer dat we zijn en haar vertrouwen nog steeds waard zijn. Bescheiden, maar zelfbewust en positief. Aan de slag!

Dinsdag 17 november 2009, Rozentheater Amsterdam

Alleen gesproken woord geldt