27 oktober 2009

Bijeenkomst Lang Leve de Buurt

Op 1 oktober werd in Wijkcentrum Eigenwijks een bijeenkomst gehouden naar aanleiding van de notitie ‘Lang Leve de Buurt’ van Hetti Willemse en Mohamed Mahdi. Er is een levendige belangstelling voor de bijeenkomst vanuit veel verschillende achtergronden.

Ook vóór de bijeenkomst hebben Hetti en Mohamed al een aantal suggesties op de dicussienotitie gehad. Het is nu de bedoeling de notitie te bespreken met mensen die vanuit verschillende invalshoeken bij het onderwerp betrokken zijn, om samen een antwoord te vinden op de vraag ‘Wat maakt een ‘goede’ buurt?’ Hetti en Mohamed zullen daarna de notitie aanpassen.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Nieuwe ideeën die van bovenaf worden opgelegd slaan vaak de plank volledig mis. Maar ook dat er vaak lange, onduidelijke wegen moeten worden afgelegd om iets (kleins) gerealiseerd te krijgen. Slagkracht en doorzettingsmacht is nodig!
  • De buurt is een goed concept. Bij de op handen zijnde vergroting van de stadsdelen is het belangrijk, de buurt-op-maat te behouden en te stimuleren. Het bestuurlijk-organisatorische concept van b.v. de instellingen of de overheid mag niet als maat worden gehanteerd voor wat de buurt nodig heeft en wat daar geworteld is.
  • Organisaties met verschillende achtergronden kunnen meer bereiken door praktische verbindingen aan te gaan.
  • Ook ondernemers, zowel kleine als grote, kunnen hun steentje bijdragen. Denk hierbij aan vormen van buurtaandeelhouderschap, en sponsoring van activiteiten door bedrijven.
  • Herkenbare functionarissen als een buurtagent, een buurtconciërge en een wijkverpleegkundige en een buurthuiskamer zijn belangrijk.
  • Een modelbuurt bestaat niet. Wel tips om van te leren.

Vervolg

Op 20 februari 2010 is er een vervolgbijeenkomst gepland, waarin de aangepaste notitie centraal staat en we reflecties erop vanuit onderwijs, politie, ondernemers, corporaties en de overheid willen horen.