Kandidaten Tweede Kamer introduceren zich aan de Amsterdamse leden

 

Tijdens het landelijke congres in Utrecht hebben alle PvdA-leden gezamenlijk de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen vastgesteld. Maar wat zijn de ambities en ideeën van de kandidaten? Om Amsterdammers extra te informeren over de kandidaten, gaven we kandidaat-Kamerleden sinds begin januari op deze pagina de gelegenheid om zich te introduceren.


#1 Lodewijk Asscher, Amsterdam

Lees hier meer informatie

 

 

 

 

 

 


#2 Khadija Arib, Amsterdam

Lees hier meer informatie

 

 

 

 

 

 


#10 Liliane Ploumen, Amsterdam

Lees hier meer informatie

 

 

 

 

 

 

 


#14 Marith Volp, Haarlem

Al bijna 11 jaar werk ik als huisarts in praktijk Strikwerda en Otjes in Amsterdam Slotermeer. Ook nadat ik 2013 Kamerlid werd ben ik nog spreekuur blijven houden en zie ik nog wekelijks patiënten. Amsterdammers die zich zorgen maken over hun gezondheid, over naasten die ziek zijn, over medicijngebruik. De meest persoonlijke dingen komen daar ter sprake. Goed luisteren en mensen een helpende hand bieden, dat is wat ik als huisarts doe.
Maar in die 11 jaar heb ik nog veel meer gezien. Mensen van allerlei pluimage komen bij mij langs en vertellen over hun leven. Amsterdammers die niet in Nederland geboren zijn en maar met moeite hun weg weten te vinden in ons land. Ouders die met de handen in het haar zitten, omdat hun kinderen niet naar school gaan. Ouderen die moeite hebben hun plek te vinden in onze snel veranderende samenleving.
Als huisarts luister ik en help ik mijn patiënten in Amsterdam. Maar als politica kan ik voor veel meer mensen iets betekenen. Ik werk aan een samenleving waar plek is voor iedereen. Waarin het niet gaat om je afkomst maar om je toekomst. Waarin ouderen de zorg krijgen die ze verdienen. En waarin generaties niet tegenover elkaar, maar naast elkaar staan. Waarin we de meest kwetsbaren blijven zien en helpen. Dat is waarom ik zowel huisarts als Tweede Kamerlid ben en wil blijven. En alles wat ik zie en hoor in de huisartsenpraktijk in Amsterdam en in mijn woonplaats Haarlem is mijn drijfveer in Den Haag.

#18 Emine Bozkurt, Zaandam

Gelijke rechten zijn er voor iedereen. Het moet in ons land niet uitmaken of je homo, hetero, zwart, wit, vrouw, man of er tussen in, jong, oud, ziek, kerngezond, religieus of atheïst bent. Voor mij is rechtvaardigheid een absolute voorwaarde voor een eerlijke en veilige samenleving. Daar heb ik in het Europees parlement altijd voor gestreden en dat wil ik nu vanuit de Kamer gaan doen. En dat is meer nodig dan ooit. In Nederland worden groepen op dit moment tegen elkaar uitgespeeld. Ik wil die verbinding opnieuw leggen. Zodat we weer samen vooruit kunnen.

#19 Ilco van der Linde, Amsterdam

Beste partij- en stadsgenoten, graag stel ik mij even voor.

Ik ben Ilco van der Linde (53) en woon en werk in het Mandelahuisje, de voormalige Havenmeesterwoning aan het IJ, naast de Sixhaven in Amsterdam Noord. Met veertien mediators helpen we Amsterdammers hier gratis bij conflictbemiddeling. Ook ondersteun ik startende ondernemers en activisten bij de ontwikkeling van hun sociale bedrijven en initiatieven.

Sinds mijn vijftiende organiseer ik maatschappelijke projecten, waar miljoenen mensen mee zijn bereikt, miljoenen Euro’s opgehaald en duizenden banen gecreëerd. Bijvoorbeeld dance4life, dat jongeren in dertig landen betrekt bij het terugdringen van HIV/Aids. De Bevrijdingsfestivals, die jongeren in veertien steden betrekken bij mensenrechten. Of MasterPeace, dat met jongeren in 47 landen (vaak conflictgebieden) muziek, dialoog en media inzet bij het voorkomen van gewapende conflicten.

In mijn geboortestad Haarlem was ik oprichter van de JS, PvdA-bestuurslid en (vanaf mijn 22e) acht jaar gemeenteraadslid. In 2015 verzorgde ik de Zestiende Wibautlezing, waarna mensen vroegen of ik mij zou willen kandideren voor de Tweede Kamer. Vanaf plaats 19 ben ik graag ook jouw kandidaat. Inhoudelijk wil ik mij onderscheiden op thema’s waar ik veel ervaring mee heb, zoals diversiteit & integratie, jongeren, sport, kunst, ontwikkelingssamenwerking, sociaal ondernemerschap. Organisatorisch zie ik het als missie het draagvlak voor de sociaaldemocratische waarden te versterken en de ‘levenslijn’ met kunstenaars, activisten en sociale ondernemers te herstellen. Hiertoe heb ik onlangs voor de partij bijvoorbeeld het idee voor de heldenactie geïnitieerd en mijn campagne betrekt bewust nieuwe, creatieve krachten; zie artikel Volkskrant.

Via www.ilcovanderlinde.nl en mijn eerste boek ‘Be a Nelson’ kun je meer lezen over mijn werk en visie. Bedankt voor je steun en hopelijk tot spoedig ziens.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij graag op:


#30 Mirthe Biemans, A’dam

Amsterdam-West Als ik zie dat mensen klein worden gehouden, kan ik niet stil blijven zitten. Want iedereen hoort erbij, doet ertoe en moet kunnen meedoen in mijn ogen. Uitgaan van de kracht van mensen maakt mensen en onze samenleving sterk.
Daarom werk ik nu bij Humanitas, waar we tienduizenden mensen in een kwetsbare situatie helpen om zelf verder te kunnen. Daarom zette ik in het Midden-Oosten praktische projecten op voor en door Palestijnse en Israëlische vrouwen en kinderen. Daarom zette ik dit jaar, met zoveel bevlogen mensen, Stroom Nederland op. Om sociale initiatieven te versterken die bijdragen aan een land waar iedereen volwaardig kan meedoen.
En daarom wil ik nu volksvertegenwoordiger worden voor de PvdA. Omdat goed samenleven niet vanzelf gaat, maar we daar onze handen voor uit de mouwen moeten steken. Juist nu. Want juist nu moeten we ons niet laten leiden door angst, maar door vertrouwen in wie we zijn en wat we kunnen.
Dat gaat om de beste kansen voor al onze kinderen, werk dat loont, vrijheid om te zijn wie je bent en een samenleving waar iedereen erbij hoort en meedoet. Het gaat om een land waar iedereen iets moois van het leven kan maken. Met jouw stem ga ik me daarvoor inzetten.
Meer lezen? Of wil jij je net als ik voor deze samenleving inzetten?
Kijk hier:
www.mirthebiemans.nl
www.facebook.com/mirthebiemans

 


 

#32 Mei Li Vos, Amsterdam 

Ik ben Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daar heb ik me de afgelopen jaren ingezet voor meer macht voor zzp’ers, ruimte voor wetenschappers, eerlijke marktwerking en bescherming van gokverslaafden.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 staat er veel op het spel. Worden we zoals Amerika, waarin het recht van de sterkste het enige recht is? Of blijven we Nederland, waarin we samenwerken en soms als dat nodig is ook voor elkaar zorgen.
Zeker voor zzp’ers is dit een belangrijke keuze. Niets doen en de markt z’n gang laten gaan betekent ook dat we veel zzp’ers aan hun lot overlaten. Zzp’ers die even pech hadden, of in de hevige concurrentiestrijd kopje onder gaan. Ik wil dat zzp’ers zich weer betaalbaar kunnen verzekeren voor pech, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ik wil dat zzp’ers kunnen samenwerken en samen een vuist kunnen maken tegen opdrachtgevers die de tarieven laten kelderen.
De vrijheid en de welvaart die we in Nederland nu nog hebben moeten we koesteren, soms keihard verdedigen. Tegen engdenkers, tegen haatzaaiers, tegen uitbuiters en tegen cynici. Stem daarom 15 maart PvdA, en als je dan toch bezig bent, stem Mei (Li).

www.meilivos.nl 


#35, Bas van Drooge, Amsterdam

Ik ben Bas. Sinds zeven jaar ben ik directeur van het gemeentelijke Re-integratiebedrijf DZB Leiden. DZB is een bedrijf waar we elk jaar honderden mensen uit de bijstand en mensen met een arbeidsbeperking helpen een baan te vinden.  Dat is ontzettend dankbaar werk, want een baan hebben is voor mensen zo belangrijk. Regelmatig vertellen ex-werkzoekenden mij hoe blij zij zijn weer een baan te hebben en er eindelijk weer bij te horen. Dat maakt hen blij, en mij tegelijkertijd ook.

Waarom wil ik graag in de Tweede Kamer? Heel simpel: wat ik in Leiden heb gedaan wil ik doen voor ons hele land. Ik wil vechten voor een sterk en duurzaam Nederland waar we goed werk hebben en onze welvaart eerlijk delen. Er zijn goede eerste stappen gezet door wetten van onze PvdA-Ministers Asscher en Dijsselbloem. We moeten nu verder doorpakken. De economie trekt aan, maar veel mensen hebben geen vast werk en zijn onzeker over hun baan en inkomen. Iedereen verdient de kans op goed werk en zeker inkomen. Ik wil bedrijven helpen meer banen te scheppen. En daar hoort de afspraak bij dat bedrijven dan ook vaste banen bieden. Ik wil dat inkomens eerlijker worden verdeeld. Teveel geld gaat nog naar de top. Ik wil dat bedrijven hun winsten gaan delen met hun medewerkers. Ook wil ik arbeidsmigratie stoppen als dat oneerlijke concurrentie door lagere lonen betekent. Samen kunnen we een sterk, eerlijk en duurzaam Nederland bouwen, voor iedereen. Dat ga ik voor u doen als u mij in de Tweede Kamer stemt.

 


#36, Amma Asante, Badhoevedorp

Ik ben Amma Asante. Sinds september 2016 ben ik lid van de Tweede Kamer namens de PvdA, woordvoerder Hoger Onderwijs. Ik werd lid van de PvdA toen ik ging studeren omdat ik wilde bijdragen aan een beter samenleving.

Als raadslid in Amsterdam zette ik mij 8 jaar lang in voor tienermoeders, kinderen in de jeugdzorg en slachtoffers van mensenhandel en illegale prostitutie. Het gebrek aan kansen is helaas vandaag de dag helaas een feit voor veel mensen. Bijvoorbeeld voor jongens en meisjes die ondergeadviseerd worden op school, niet uitgenodigd worden voor sollicitatiegesprekken en geen stageplek kunnen krijgen omdat ze in de verkeerde postcodegebied wonen of de verkeerde achternaam hebben. Of mensen die niet rond kunnen komen van hun inkomen, zich geen warme maaltijd kunnen veroorloven en geen winterjas kunnen kopen voor hun kinderen, schulden maken en vervolgens uitgeknepen en geïntimideerd worden door malafide incassobureaus.

Dit soort zaken maken mij boos omdat ze mensen op achterstand zetten. Ze inspireren mij ook om in actie te komen vanuit de Tweede Kamer. Ik sta te popelen om samen met u, mensen met een sociaal kloppend hart Nederland nog mooier te maken.

Doet u mee? Zet mij dan op een verkiesbare plaats tijdens de vaststelling van de kandidatenlijst op het congres komende zondag. Dit kunt u doen vanuit huis door in te loggen met de code die u per mail heeft ontvangen of op het congres in Utrecht. Misschien zien we elkaar daar. Dank alvast voor uw steun!

Bekijk ook mijn filmpje:

 


#46, Tamar Schrofer, Amsterdam

Graag stel ik mij hierbij voor. Mijn naam is Tamar Schrofer, geboren en getogen in Amsterdam. Sinds 2008 woon ik weer in Amsterdam en werk ik in Den Haag bij het Ministerie van Economische Zaken. Daarvoor heb ik tien jaar in verschillende landen in het buitenland voor UNICEF gewerkt, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Mijn drijfveer om politiek actief te worden is om een ander geluid te laten horen, een tegengeluid tegen de op angst inspelende nationalistische toon. Een positief en hoopgevend geluid dat laat zien dat diversiteit in een samenleving vaak een verrijking is. Amsterdam is een goed voorbeeld van een stad waar mensen uit verschillende culturen en landen met elkaar samenleven en waar verscheidenheid kan leiden tot innovatie, flexibiliteit en creativiteit. Natuurlijk zijn er ook dingen die soms minder goed gaan en daar moet zeker ook voldoende aandacht voor zijn.

De Brexit, de groei van de PVV in de peilingen, de negatieve toon tegenover vluchtelingen en internationale samenwerking hebben mij in het voorjaar van 2016 doen besluiten om politiek actief te worden. Ik heb me kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer fractie van de PvdA en ben door de selectiecommissie op plek 46 geplaatst van de concept kandidatenlijst.

Ik sta voor een inclusieve maatschappij waarin ieder zich kan ontplooien en ieders rechten worden gewaarborgd. De huidige complexe vraagstukken van globalisering, migratie en duurzaamheid vragen om een integrale en internationale benadering en aanpak. Met mijn kennis en ervaring in en buiten Nederland wil ik hieraan graag een bijdrage leveren.


#70 Denise Klomp, Amsterdam

Ik ben Denise Klomp. Ik ben in 1973 geboren en getogen in Amsterdam.

Op dit moment ben ik Afdelingsvoorzitter van de PvdA Amsterdam Nieuw West. Naast afdelingsvoorzitter ben ik campagnecoordinator, zit in het ombudsteam en ben lid van de landelijke Verenigingsraad van de PvdA. Daarnaast ben ik ook actief in de Netwerkgroep Defensie van de PvdA.

Mijn beroep is accountmanager bij een Amerikaanse multinational. Ik houd me bezig met de verkoop en advisering van bijzondere verf voor monumenten.

Ik vind dat iedereen kansen moet krijgen om verder te komen in het leven. Voor mij zijn vooruitgang en emancipatie twee van de meest essentiële onderdelen van de sociaaldemocratie. Ik heb zelf deze mogelijkheden aangegrepen en ik vind dat iedereen dit zou moeten kunnen, ongeacht uit welk gezin men komt.

Er zijn natuurlijk een boel mogelijkheden om je in te zetten voor de Partij en de sociaal democratie. Maar ik wil de Tweede Kamer in, omdat ik denk dat dat het centrum is van de democratie. Daar kunnen wij van de PvdA het meest voor elkaar te krijgen.

Er zijn steeds meer antidemocratische en anti-parlementaire tendensen.

In het buitenland maar ook in Nederland. Dat vind ik zeer zorgelijk.

De westerse waarden en normen, gebaseerd op gelijkheid van iedereen staat sterk onder druk en wordt van alle kanten bedreigd. Door terrorisme, door Rusland en door extreem rechtse bewegingen in de meeste West-Europese landen.

 

Dit willen wij niet. En daarom moeten wij onze defensie inspanningen op peil brengen. Niet omdat wij van oorlog of militarisme houden, maar om de door sociaal democraten zo zwaar bevochten welvaartsstaat te verdedigen. Want bedreigingen zijn er genoeg. Onze democratie, onze manier van leven, staat onder druk.

En al deze bedreigingen hebben gigantische gevolgen voor ons en voor onze veiligheid en onze manier van leven. Een manier van leven die het waard is beschermd en verdedigd te worden. En daar is een goed getraind en goed uitgerust leger essentieel voor. Om onze rechtsstaat en ook onze sociale voorzieningen veilig te stellen voor de toekomst. Daarom is het noodzakelijk om niet alleen te stoppen met bezuinigingen maar om juist te gaan investeren in de krijgsmacht. Dus ja, opvang voor  de toenemende stroom vluchtelingen gaat hand in hand met extra uitgaven voor onze krijgsmacht.

Wij sociaal democraten moeten ons voortdurend inzetten om onze democratie en ons rechtssysteem te verdedigen. Wij moeten de mensen weer veiligheid en zekerheid kunnen bieden.

Daar wil ik me persoonlijk voor inzetten. Samen met iedereen die hier ook de schouders onder wil zetten.

Daarom hoop ik op uw stem.


#74 Sandra Doevendans, Amsterdam

Als een maand oude baby kwam ik uit Sri Lanka naar Nederland door adoptie. Ik ben opgegroeid in Amstelveen, maar uiteindelijk verhuisd naar Amsterdam. Ik sta voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zijn kansen kan krijgen ongeacht leeftijd, afkomst, leeftijd, geaardheid of religie. Als alleenstaande moeder weet ik dat het socialer en eerlijk moet én kan!

Ik heb mijn middelbare schooldiploma niet behaald, maar jaren later, toen mijn zoontje 2 jaar oud was, heb ik de keuze gemaakt om toch te gaan studeren met een focus op identiteit, islam en sociale cohesie. In 2012 heb ik na vallen en opstaan ook mijn diploma culturele en sociale antropologie en ontwikkelingssociologie behaald.

Daarnaast werk ik bij Blik op Talent in Amsterdam. Daar zetten we ons op allerlei vlakken in om mensen te laten participeren in de samenleving. Mensen moeten zich thuis kunnen voelen in onze samenleving. Ik train en coach mensen met uiteenlopende verhalen. Ook werk ik als zzp’er om vooral kwetsbare groepen te trainen en coachen. Het allerbelangrijkste wat ik ze mee geef is dat ze moeten geloven in zichzelf.

Op latere leeftijd heb ik mij bekeerd tot de islam. In de afgelopen jaren heb ik mij als bestuurslid bij Al Nisa en stichting Zami ingezet voor de empowerment van (moslim)vrouwen. Er zit zoveel kracht in vrouwen die we veel meer moeten inzetten. Daarnaast coach ik vmbo-leerlingen, want de jeugd is onze toekomst. Samen maken wij de samenleving, ook voor volgende generaties.

Investeren in het onderwijs is het belangrijkste wat we kunnen doen. Gemotiveerde leerkrachten die talenten ontdekken en laten groeien bij de jeugd. Daarnaast moeten er mogelijkheden zijn voor mensen om opnieuw te beginnen. Een leven lang kunnen leren is daarom heel belangrijk. Emanciperen doen we samen en zo werken we aan een inclusieve samenleving waarbij iedereen kan en mag meedoen. Mijn motto: geloof in jezelf en geef nooit op!

 

 


 

Alle algemene informatie over de kandidaten vind je hier.

Meer weten over het congres? Kijk dan op deze pagina.

Voor deze pagina zijn alle kandidaten voor de Tweede Kamer uit Noord-Holland uitgenodigd om een introductietekst (max 250 woorden), een foto en/of een (kort) YouTube-filmpje aan te leveren – gericht op de Amsterdamse leden van de PvdA. Woon je elders in Nederland en wil je ook op deze pagina? Dat kan; stuur je tekst, foto en/of videolink naar het afdelingsbestuur van PvdA Amsterdam, via bestuurslid Peter de Jong.