Regels

Handhavers worden dag in dag uit voor van alles uitgemaakt. Wij hebben groot respect voor ze - onze drukke stad heeft nu eenmaal veel spelregels nodig. Oliedom van het college van D66, VVD en SP dat ze bezuinigt op handhaving. Dat draaien we volledig terug en we doen meer.
    Onderdeel van ons banenplan is het aantrekken van extra handhavers, naast bijvoorbeeld buurtconciƫrges die ook de boel in de gaten houden.

  • Handhaving werkt beter als je met een dreamteam op stap gaat. Daarom gaan gemeente, politie, brandweer, bouw- en woningtoezicht, GGD en SZW-inspecteurs vaker samen op pad. Buurten krijgen eigen handhavers, die in de haarvaten van de samenleving zitten en meer doen dan vermanen en bekeuren.
  • Amsterdammers zijn vaak slecht op de hoogte van de regels. Samen met experts, bewoners en ondernemers gaan we ervoor zorgen dat de regels duidelijker worden voor iedereen.
  • Als het op veiligheid aankomt is de PvdA liever praktisch dan dogmatisch. Instrumenten die bijdragen aan een betere naleving van de regels, zoals cameratoezicht en mobiele politieposten, zetten we in waar en wanneer het nodig is. Ondernemers kunnen helpen, bijvoorbeeld door stewards in te zetten op drukke uitgaanspleinen en te zorgen voor een schone en veilige straat.
  • Onze winkeliers zijn het bindmiddel van de Amsterdamse buurten. We staan pal voor de veiligheid van onze winkeliers en blijven zoeken naar effectieve en nieuwe manieren om overvallen tegen te gaan.
  • Portiers, winkelbeveiligers en andere particuliere beveiligers moeten beter samenwerken met de politie. Ze moeten zich wel strikt houden aan hun beperkte bevoegdheden. Discriminerend gedrag, zoals bijvoorbeeld bij horecafaciliteiten in de stad, is uit den boze. Deurbeleid en mystery guests kunnen hier soelaas bieden. Intrekking van de exploitatievergunning beschouwen we als een ultieme remedie.
  • We voeren naming and faming in tegen discriminatie. Naar Haags voorbeeld komt er een keurmerk waarmee bedrijven en horeca hun goede gedrag bekend maken aan het publiek.