Radicalisering

Radicalisering is zo bedreigend dat we het ons niet kunnen veroorloven op eieren te lopen. We noemen het beestje bij de naam en deinzen niet terug voor keiharde repressie als personen ontsporen. Toch geloven we in preventie, door het vergroten van het vertrouwen in de rechtsstaat. Om dit betrekkelijk nieuwe fenomeen goed te doorgronden, laten we ons goed informeren door professionals, wetenschappers en sleutelfiguren met een netwerk in de buurt.
  • We blijven op zoek naar een effectieve manieren om radicalisering te voorkomen. Daarom volgen we de nieuwste inzichten over de-radicalisering op de voet.
  • Radicalisering bij de kern aanpakken betekent ook dat we ervoor moeten zorgen dat de jongeren in onze stad het gevoel hebben erbij te horen. We gaan discriminatie en uitsluiting daarom actief tegen en zorgen ervoor dat jongeren zich loyaal voelen aan de stad en haar bewoners (zie ook het hoofdstuk Samen thuis in Amsterdam)
  • Vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid zijn voor ons heilig. We zijn daarom uiterst terughoudend met inperkingen daarvan. Mensen met opvattingen, hoe abject ook, bestrijden weliever met argumenten op een podium in een debatcentrum dan met aanklachten in de verhoorkamer van het politiebureau. In extreme gevallen kan het nodig zijn, zoals bij haatpredikers.
  • Mensen die radicaliseren steken vaak hun naaste omgeving aan. Dat bestrijden we door meer mensen in te zetten bij het Preventief Interventie Team van de Top600-aanpak.