Energietransitie

In Amsterdam wemelt het al van de groene initiatieven van burgers en bedrijven. Vaak ontmoeten hun idee├źn nog weerstand. Omdat we er juist trots op zijn dat Amsterdammers zelf aan de slag gaan, neemt de gemeente obstakels weg.
  • Amsterdam volgt duurzame initiatieven van burgers en bedrijven (ook de reeds bestaande) actief en ondersteunt ze, bijvoorbeeld via het Duurzaamheidsfonds voor bewoners en het midden- en kleinbedrijf. Het fonds is er ook voor Amsterdammers met lage inkomens die met LED-verlichting, energiezuinige wasmachines en ijskasten meteen hun energie rekening omlaag kunnen brengen. Overbodige en tegenstrijdige regels die goede initiatieven belemmeren worden geschrapt of versoepeld.
  • Bedrijven die goed bezig zijn met schonere productiemethodes worden beloond, bijvoorbeeld met steun bij het verkrijgen van kredieten voor grote milieu-investeringen. De gemeente gunt alleen opdrachten aan bedrijven die duurzaam produceren. We gaan aan tafel met grote vervuilers in de stad om oplossingen te zoeken.
  • Winkeliers met open deuren in de winter moeten meer bijdragen aan een beter klimaat. De gemeente treedt in overleg met ze om het aantal warmtegordijnen terug te dringen.