Door Maarten Poorter op 26 januari 2017

Ziekenhuizen kunnen de drukte niet aan!

Tekort aan verloskamers
Gisteren heb ik in de gemeenteraad vragen gesteld over het tekort aan verloskamers in Amsterdam. Steeds vaker kunnen vrouwen niet bevallen in Amsterdam en worden tijdens de bevalling verwezen naar Amstelveen en Zaanstad. Dit is heel stressvol voor zowel de ouders als de verloskundigen.

Amsterdammertjes uit Amstelveen
Het Amstelland Ziekenhuis wil nu verloskamers uitroepen tot Amsterdams grondgebied zodat baby’s als ‘Amsterdammertjes’ ter wereld kunnen komen. Het is natuurlijk prachtig als ‘Amsterdam’ in je paspoort staat als geboortestad. Ik begrijp de teleurstelling van de ouders heel goed als je in Amstelveen of Zaanstad geboren wordt en hier helemaal niet woont.

Los het echte probleem op!
Maar laten we nu vooral het echte probleem oplossen: we hebben snel meer verloskamers nodig in Amsterdam. Het OLVG moet jaarlijks 1600 bevallende vrouwen afwijzen. Het Slotervaart MC heeft tegelijk de verlosafdeling gesloten. Tijd voor een actieplan.

Stem capaciteit ziekenhuizen af op A’dam
Steeds vaker krijg ik signalen dat de capaciteit van de Amsterdamse ziekenhuizen niet is afgestemd op de omvang van de bevolking: het groeiende aantal bewoners en toeristen van Amsterdam. En dan heb ik het niet over de verloskamers alleen: we hebben in het algemeen een tekort aan ziekenhuisbedden waardoor er wordt gesleept met patiënten en mensen onverantwoord naar huis worden gestuurd. De ambulances kunnen de drukte niet aan. En we hebben te weinig eerstehulpposten.

Brandbrief naar minister Schippers
Elk jaar groeit de stad met 10.000 inwoners. We hebben dus meer ziekenhuiscapaciteit nodig. En snel. Ik heb de wethouder gevraagd een brandbrief te sturen aan minister Schippers en de zorgverzekeraars. Gelukkig heb ik deze toezegging ook gekregen. Ik blijf me de komende tijd hier voor in zetten.

Maarten Poorter

Maarten Poorter

Maarten is sinds september 2010 lid van de Gemeenteraad. Hij is trainer en mede-eigenaar van TAQT Training en Advies. Hij heeft Sociologie en Politicologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Maarten is woordvoerder Zorg, Decentralisaties, Bestuurlijk Stelsel & Dierenwelzijn. Tevens is Maarten penningmeester van het fractiebestuur. “In Amsterdam verdienen alle kinderen gelijke kansen. Dat betekent

Meer over Maarten Poorter