3 juni 2022

Wethouder Hester van Buren stelt zich voor

Door: Hester van Buren

Beste leden,

Namens onze partij mag ik sinds afgelopen woensdagavond de eervolle functie vervullen als wethouder Financiën, Personeel en organisatie, Luchthaven en Zeehaven in Amsterdam. Een prachtige post waarbij ik samen met collega’s kan werken aan het versterken van onze stad. Een interessante portefeuille ook, vooral door het adagium van ons coalitieakkoord: ongelijk investeren voor gelijke kansen. Ik ben mij ervan bewust dat dit een grote opgave is gezien de financiële situatie van de stad. Er moeten de komende jaren scherpe keuzes worden gemaakt. Ik zal er op toezien dat dit zo sociaal mogelijk gebeurt. 

En ook de portefeuille Personeel en Organisatie verdient de nodige aandacht. De gemeente Amsterdam is de grootste werkgever van de stad en dit zijn de mensen die het beleid moeten waarmaken. Ik vind het belangrijk dat ze dit met plezier doen. 

Om dit te bereiken maak ik graag ook gebruik van al het enthousiasme en kennis uit de vereniging PvdA Amsterdam. Ik hoop velen van jullie ook de komende tijd persoonlijk te ontmoeten, maar ik zal mij via deze weg alvast even voorstellen. 

Ik ben in 1965 geboren in Sneek (Friesland). Op mijn 16e heb ik als intercultureel jongerenuitwisselingstudent een jaar bij een gastfamilie in Guayaquil in Ecuador gewoond, een geweldige ervaring waar ik nog steeds een ‘tweede’ familie aan over heb gehouden.

In 1986 kwam ik vanwege mijn studie vanuit Friesland in Amsterdam wonen. Al snel raakte ik verknocht aan de dynamiek en hectiek van de stad. Tijdens mijn studie werkte ik in de horeca op Rembrandt- en Rapenburgplein, mijn eerste kennismaking met de inwoners van de stad. Inmiddels ben ik al meer dan 30 jaar intensief bij Amsterdam en haar omgeving betrokken. Een stad die haar vele, diverse inwoners een kans biedt om zich te ontplooien. Dat het laatste niet altijd lukt, en waar dat toe kan leiden, heb ik mogen ervaren toen ik als stagiair les gaf in Penitentiaire Inrichting OverAmstel. Mijn eerste ‘echte’ baan was ook bij de gemeente. In stadsdeel Westerpark heb ik de eerste buurtbeheerprojecten opgezet en was ik betrokken bij het integrale ontwikkelplan voor de Staatsliedenbuurt. Toen heb ik ontdekt dat daar ook mijn passie ligt; mensen met elkaar te verbinden en samen dingen tot stand laten brengen.

Vanaf 1999 tot afgelopen week, heb ik gewerkt bij Amsterdamse woningcorporaties. Wat wonen betreft dé pijlers van deze stad, wat mij betreft. De corporaties huisvesten namelijk de mensen die deze stad draaiende houden. Ik heb de afgelopen twintig jaar meegeholpen Amsterdam op zowel sociaal als fysiek gebied nog beter en mooier te maken en ervoor te zorgen dat haar inwoners een fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben. Want Amsterdam kan niet zonder haar inwoners, die moeten we koesteren! 

Bijna twaalf jaar was ik bestuurder bij woningcorporatie Rochdale, de afgelopen acht jaar als voorzitter van de Raad van Bestuur. Bij mijn aantreden vond ik een organisatie die de weg kwijt was door frauduleus handelen en het minder nauw nemen met integriteit door de top van de organisatie. Fors ingrijpen was helaas nodig. Dat was geen gemakkelijke opgave en heeft gevolgen voor mensen. Dit zijn vaak mensen die meegetrokken zijn in ontwikkelingen, die zaken vast anders hadden gedaan bij kundige en betrouwbare leiding. Na hard saneren moesten we weer opbouwen. Daarbij moest voor zowel de ‘overblijvers’ als de ‘nieuwelingen’ de koers helder zijn. Inderdaad: de bekende weg naar de stip op de horizon. Bij Rochdale heb ik die stip bereikt, de corporatie is weer financieel gezond, doet weer meer dan volwaardig mee in de stedelijke ontwikkeling en het vertrouwen van de bewoners in Rochdale is weer terug.

Ik geloof in samenwerking van de gemeente met maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven. Ik vertegenwoordigde bijvoorbeeld de woningcorporaties in het Masterplan Zuidoost waar ik voorzitter was van het doorbraakteam Wonen, Veiligheid en Openbare Ruimte. In mijn nevenfunctie als Voorzitter van de RVT Progresso (voortgezet onderwijs Caland, Lumion en Ajax-school) heb ik mij ook ingezet voor kansengelijkheid, onderwijskwaliteit en betere samenwerking in het voortgezet onderwijs.

Door mijn werk ken ik de stad van haver tot gort en ik heb zelf in het Centrum, Zeeburg en Nieuw-West gewoond. Nu woon nu samen met mijn man in Amsterdam-Noord. Wij hebben vier kinderen (31, 29, 25 en 23 jaar) en drie kleinkinderen (4, 2 en 6 weken) die allemaal inwoners van onze prachtige stad zijn.

Aan het nog mooier maken van die stad wil ik de komende jaren gaan werken. Dat doe ik graag samen met jou. Laat het mij vooral weten als je ideeën hebt voor Amsterdam.  

 Met vriendelijk groet,

Hester van Buren
[email protected]