22 januari 2017

Welkomstwoord afdelingsvoorzitter nieuwjaarsborrel

Wat een drukke en sfeervolle PvdA Amsterdam Nieuwjaarsborrel hadden we vrijdagavond 20 januari in de Ysbreeker! In het welkomstwoord zetten de zeven afdelingen hun meest actieve PvdA-leden in zonnetje. En stedelijk afdelingsvoorzitter Herman Wiersema blikte vooruit op de manier waarop de Amsterdamse leden zich dit jaar kunnen inzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen en de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Zie ook het bericht en foto’s op de Facebook-pagina van Zuidoost.


Lees de hele tekst hieronder:

Beste mensen,
Welkom partijgenoten, vrienden en gasten, van andere partijen van maatschappelijke organisaties. Bij binnenkomst ontmoette ik ook een paar mensen die er nog over nadenken om lid te worden: extra welkom aan jullie.
Bedankt Tom Leenders (voorzitter van de afdeling Oost), voor je introductie en mede namens de voorzitters van de zes andere afdelingen: een heel gelukkig 2017.

Eigenlijk heb ik maar twee boodschappen aan het begin van dit jaar:
* wat hebben we een geweldige actieve vereniging;
* we staan aan het begin van een belangrijk en spannend jaar.

De opkomst is enorm vanavond en we vormen een diverse groep Amsterdammers met een keur aan kwaliteiten. Als Partij van de Arbeid doen we aan politiek, maar we zijn toch vooral een beweging. Heel veel mensen zetten zich in voor hun idealen door hun handen uit de mouwen te steken.

Vanavond willen we acht van die mensen in het zonnetje zetten. Om ten overstaande van iedereen te zeggen: bedankt, we zijn trots op je. We hebben een klein cadeautje (fairtrade en om jezelf eens te verwennen) en geven je applaus. Er zijn er nog veel meer, zij mogen zich ook aangesproken voelen en spreek die mensen vooral aan in de zaal.

Tanja Oosterbaan (Oost)
Voorzitter in Oost geweest die begin heeft gemaakt met verjonging bestuur. Tanja staat werkelijk altijd voor alles klaar. Van het rondbrengen van vele krantjes tot het opzetten van buurtvertegenwoordigers en meedenken over de inhoud. En dat alles met de energie van een eerlijke jonge hond die anderen op de eerste plaats zet!

Hendrik Battjes (Centrum)
Al heel lang houdt Hendrik zich bezig met beleid in Amsterdam. Hij werkte vroeger voor Eberhard van der Laan (toen die onze fractievoorzitter was) en voor Bea. Hij heeft een duidelijke visie en weet die te combineren met feiten. Hij hield zich met name bezig met de binnenstad en was al heel vroeg zich bewust van het thema ‘evenwicht’. Hij onderhoudt goed contact met ambtenaren en er is wederzijdse waardering. Het havenfront voor het Victoria-hotel, dat hebben we aan hem te danken. Nu houdt hij zich bezig met evenementen, geluid, hoogbouw. Hendrik, jouw adviezen worden zeer gewaardeerd.

Ernstjan Van Doorn (Centrum)
Je vindt niet veel personen binnen de partij, die altijd positief reageren op een verzoek om ondersteuning of hulp. Hij is vlot met de pen, vindt organiseren geweldig en is creatief. Afdelingsbestuur, maar ook campagne coordinator, verslaglegger bij het voorzittersoverleg, redacteur van Rode Werf: ons maandelijks politiek café in Pension Homeland. Mening over politiek, hoort ook tegenargumenten en is verlegen. Ernstjan heeft afgelopen jaar een zware tijd gehad door familieomstandigheden, en toch hield hij zijn enorme inzet – daarvoor bewondering en dank.

Hellen-Gill (Nieuw-West)
De vrouw die iedereen kent van de prachtige foto’s die ze maakt bij menig PvdA-event. Niet alleen in Nieuw-West, maar door het hele land. En ze is vrijwilliger, bijvoorbeeld bij het bekijken van handtekeningen voor TK-kandidaten. Hellen is altijd bereid om te helpen en daarom echt een topper wat Nieuw-West betreft!

Luc Wiering (West)
Organiseert alle PvdA in de buurtacties met succes en mooie terugkoppelflyers. Belt mee om nieuwe leden welkom te heten en te enthousiasmeren. Organiseert overige campagneactiviteiten, het bezorgen van de kranten en helpt mee met de politiek cafe in West. Kortom: van alle markten thuis!

Thalita Keerveld (Zuidoost)
Zingende conductrice op de tram en kleurrijk gezicht van Venserpolder, ook op de app Venserpoldertogether. Talita vertegenwoordigt net zo makkelijk Nederland èn Suriname op een internationalevrouwen conferentie in Nepal, als dat zij op Prinsjesdag voorlichting organiseert over budgetteren. Ook mensen zonder papieren wil zij niet aan hun lot overlaten. Vorig jaar was ze enthousiaste aanjager van de actie op de stoep van de Stopera tot behoud van de Buurtwerkkamers Zuidoost. Trots op jou en vele mooie jaren in de Venserpolder.

Ayse Tekin-Konuksever (Noord)
We hebben zeven geweldige Ombudsteams in Amsterdam, maar Noord is de bovenklasse. In 2016 hadden ze 192 casussen. Naast Jesse Bos en Raja Nbigui is Ayse Tekin de drijvende kracht, wat een energie en een gevoel tegen onrecht. Echt in contact met Noord. En ook veel andere acties, in campagnetijd of daarbuiten.

Mark De Vos (Zuid)
Mark de Vos, wie kent hem niet? Hij zit in de steunfractie van de bestuurscommissie. Hij helpt vluchtelingen op weg in de stad, zet zich vol overgave in voor de ouderencommissie, helpt iedereen. Een echte topgozer met goede ideeën. Mark, dankjewel!

2017 is begonnen.
Eigenlijk kunnen we het tot 15 maart maar over 1 ding hebben: de Tweede Kamerverkiezingen. Lodewijk Asscher en veel andere Amsterdamse kandidaten hadden hier vanavond willen zijn, maar zijn elders aan het werk. Leuk dat Mei Li Vos er wel is, en er zijn vast nog meer Amsterdamse kandidaten, zoals Tamar Schrofer, Thomas Ronnes, Fred CohenDenise KlompSandra Doevendans. En denk ook aan onze regionale lijstduwers: Hedy d’Ancona, Achmed Baadoud, Jesse Bos, Pieter Hilhorst en John Leerdam.

Veel mensen vragen zich: hoe kunnen we de peilingen beïnvloeden? Valt er iets te hacken? Maar peilingen veranderen niet door te wachten op tv-debatten. We moeten zelf opstaan, actie ondernemen. Dat kan door mee te doen aan acties met rozen op straat, maar het kan ook makkelijker. Door te praten met je vrienden en familie. Door het verhaal van de PvdA en van Asscher te delen, ook via twitter en facebook. Of begin bij jezelf: waarom ben jij PvdA’er, waar geloof jij in? Door in je omgeving een held te zoeken, en die te bedanken. Uit te leggen dat je als PvdA’er trots bent op wat hij of zij doet.

Na de Tweede-Kamerverkiezingen verleggen we de focus compleet op Amsterdam. Er wordt hard gewerkt aan het Koersdocument, waarover we op 12 april als vereniging de inhoudelijke basis leggen voor onze voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dan leggen we ook een profielschets vast voor de kandidaten voor de gemeenteraad en voor de persoon die we zoeken om onze kandidatenlijst aan te voeren.

Want in juni verkiezen wij als Amsterdamse PvdA-leden onze lijsttrekker. Vorig jaar heeft de vereniging uitgesproken dat we een keuze willen kunnen maken, en dat we mensen daarom enthousiast willen uitdagen om over deze stap na te denken en zich te melden. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Vanaf 12 april is de formele kandidaatstelling geopend. De verkiezing vindt plaats in juni.

Het hele jaar volgen we een aanpak waar we als partij sterk van willen worden. Een mooie en positieve tijd. Aan de slag met de beste campagne (want let op andere partijen: die gaan we weer neerzetten), werken aan de beste plannen en op zoek naar de beste mensen.
Daar horen spelregels, afspraken en termijnen bij. Al die informatie is vanaf nu te vinden, en wordt de komende tijd aangevuld. Bekijk het op amsterdam.pvda.nl/verkiezingen2018.

Het wordt een druk jaar, en een mooi jaar.
We komen elkaar vaak tegen.
Fantastisch om dat jaar hier samen af te trappen.

Dank jullie wel.

Herman Wiersema, afdelingsvoorzitter PvdA Amsterdam