Voorkom wildgroei pleziervaart op het IJ

Door Dennis Boutkan op 20 juni 2018

De Amfibibus komt naar Amsterdam zo berichtte het AD onlangs. Het bedrijf achter deze bus, die te water wordt gereden, richt zich op de toeristen die een tochtje over het IJ willen maken. PvdA en D66 maken zich zorgen over deze vorm van vervoer en vragen om opheldering aan het college. Dennis Boutkan (PvdA): “Pretparkvervoer met vervuilende vaartuigen op het IJ moet Amsterdam niet willen. We willen pretparkvervoer juist terugbrengen én schonere lucht in de stad. Deze dieselende amfibus met varende toeristen past hier niet.” 

Uitstootvrij

Inspelend op het grote aantal toeristen in Amsterdam zouden aanbieders een varende bus, zoals die ook in Rotterdam vaart, op het IJ willen laten varen. De reden is dat op de grachten emissievrij varen verplicht is en op het IJ de busboot met een dieselmotor wordt aangedreven. De busboot zou 4 meter hoog worden, met een diepgang van 1,6 meter. Jan-Bert Vroege (D66): “We moeten kritisch kijken naar bedrijven die zeggen mee te werken aan spreiding, maar ondertussen alleen maar de toegangswegen van de stad verstoppen.”

Amfibibus

De bussen van Splashtours rijden vanaf de kant het water in om vervolgens een tour te geven van Amsterdam via het IJ. Onduidelijk is nog waar de boten in en uit het water zouden rijden en welk overheidsorgaan het bevoegde gezag is op het IJ voor dit soort activiteiten. Jan-Bert Vroege: “Er is nog een hoop onduidelijk. Ik wil graag meer duidelijkheid rondom de komst van de amfibibus voordat deze van start gaat.”

Bierfiets en Helikopter

Steeds meer vervoerders lijken de overstap te maken naar toeristisch pretparkvervoer. Zo reed een tijd de bierfiets rond in de binnenstad en wilde een ondernemer zelfs helikoptervluchten boven de stad aanbieden. Het niet college is van plan het pretvervoer zoveel mogelijk terugdringen en de veiligheid in het verkeer vergroten.

 

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan