11 maart 2005

Uit Het Parool: Amsterdam wordt gedeelde stad

De verwijdering tussen allochtone en autochtone Amsterdammers neemt toe. Marokkaanse, Turkse en autochtone inwoners wonen steeds meer in aparte wijken. Het contact tussen de groepen neemt af. Klik hier voor de reacties van Jaap van der Aa, Amma Asante, Rachid Jamari en Manon van der Garde


Dat blijkt uit de Diversiteits- en Integratiemonitor 2004 die de dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) vandaag heeft gepubliceerd.

Amsterdam telt steeds meer gebieden waar het merendeel van de bevolking bestaat uit niet-westerse allochtonen zoals Marokkanen, Turken en Surinamers. De hoogste percentages zijn te vinden in Zuidoost, Zeeburg en delen van Nieuw-West. Zo zijn acht van de tien inwoners van Bijlmer-Centrum en de Kolenkitbuurt van niet-westerse afkomst.

Ook in Bijlmer-Oost, Overtoomse Veld, Osdorp-Midden en de Indische Buurt wonen veel allochtonen.

De tweedeling blijkt ook uit het bestaan van zwarte en witte scholen. Door de concentratie van al-lochtonen in enkele buurten, zal dat verschijnsel alleen maar toenemen.

Het stadsbestuur schrijft in een begeleidende brief dat menging van etnische groepen in Amsterdam nooit het uitgangspunt is geweest. Onderzoeker Jeroen Slot van O+S benadrukt dat de kans op contact tussen de bevolkinsgroepen in een wijk alleen toeneemt als dat door de overheid wordt georganiseerd. Spreiding kan volgens hem het aantal witte en zwarte scholen verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat de achterstand van Marokkanen in Amsterdam op tal van gebieden het grootst is. Zij voelen zich nog het meest verbonden met het land van herkomst. Economisch gaat het met deze groep ook het slechtst: hun besteedbaar inkomen is met gemiddeld 1400 euro per maand het laagst.

Het rapport van O+S was al maanden klaar, maar de presentatie werd na de moord op Theo van Gogh uitgesteld, vanwege de gevoelige inhoud.

Download het hele rapport

© Het Parool, 11-03-2005
Klik hier voor de reacties van drie PvdA’ers

Waar ben je naar op zoek?