Door Dennis Boutkan op 19 mei 2015

Twijfelachtig uitzendbureau werkt samen met Gemeente Amsterdam

Het zeer omstreden uitzendbureau Atlanco Rimec is bij in ieder geval één – en wellicht meer – Amsterdamse bouwproject betrokken geweest. Dat bleek uit de uitzending van Zembla die vorige week werd uitgezonden. Het uitzendbureau staat erom bekend dat het op bouwprojecten door heel Europa Portugese medewerkers inzet en uitbuit. PvdA-raadslid Dennis Boutkan heeft vragen gesteld aan de wethouder.

Atlanco Rimec kwam in het verleden al vaker in opspraak bij verschillende bouwprojecten, zoals bij de bouw van de tunnel voor de A2 bij Maastricht. Hierbij werden medewerkers onderbetaald en slecht en duur gehuisvest. Het bedrijf houdt €1.000,- per maand per Portugese medewerker in voor ‘huisvesting en vervoerskosten’. Bij de bouw van de A2 maakt het bedrijf woekerwinsten: 200% van het uursalaris per medewerker. Bovendien waren medewerkers ondermaats verzekerd. Bij arbeidsongeschiktheid werd er geen loon ontvangen. Medewerkers die over de arbeidsomstandigheden klaagden, werden ontslagen. 

Raadslid Dennis Boutkan is niet te spreken over de praktijken van het uitzendbureau. ‘Ik vind het schandalig dat we zulk soort praktijken terug zien in Nederland. We maken bewust stevige afspraken over goede arbeidsomstandigheden en als een bedrijf die afspraken niet nakomt, moeten we daar hard op zijn. En al helemaal niet in zee gaan met zo’n bureau’.

Volgens Zembla heeft Atlanco Rimec aan 50 grote bouwprojecten in Nederland arbeidskrachten geleverd, waaronder in ieder geval het project Noord-Zuidlijn. Of ook andere Amsterdamse projecten op de lijst staan, is nog onduidelijk.

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan