Door Dennis Boutkan op 7 december 2015

TTIP-zorgen niet weg bij GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren na bezoek Eurocommissaris

Vanmiddag bracht Eurocommissaris Cecilia Malmström een bezoek aan Amsterdam om met gemeenteraadsleden te praten over het TTIP-verdrag. In juli verklaarde de Amsterdamse gemeenteraad de stad TTIP-vrij, omdat het verdrag groot effect kan hebben op gezondheid, voedselveiligheid, privacy, dierenwelzijn en milieu. Tijdens een gesprek met onder meer GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren heeft zij die zorgen niet weg kunnen nemen.

Het in het verdrag opgenomen arbitragesysteem ISDS raakte in de afgelopen maanden steeds meer omstreden. Het systeem stelt multinationals in staat wetgeving aan te vechten en daarmee te omzeilen. Aanpassingen die door commissaris Malmström werden aangekondigd blijken helaas vooral cosmetisch van aard. De kritische partijen zien geen verandering in de ondemocratische kern van het systeem. Daarnaast hebben de partijen bezwaren bij het gebrek aan transparantie rondom de totstandkoming van het totale verdrag. Wel is men tevreden met de bereidwilligheid van commissaris Malmström om met de  raadsleden in gesprek gaan over de bezwaren.

In navolging van Amsterdam hebben nog achttien andere gemeenten zich TTIP-vrij verklaard. Bovendien zetten 3,3 miljoen Europeanen de afgelopen tijd hun handtekening onder een petitie tegen de handelsverdragen TTIP en CETA.

Commissaris Malmström keert waarschijnlijk in februari terug om tijdens een townhall-meeting in gesprek te gaan met alle Amsterdammers die geïnteresseerd zijn. 

Vanmorgen boden de Jonge Socialisten samen met de SP commissaris Malmström een gouden chloorkip aan. Lees in het Parool: Eurocommissaris weigert chemische kip van TTIP-demonstranten bij Stopera.

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan