13 mei 2005

Steun voor plannen stadregiobestuur tijdens goedbezochte ALV

De Algemene Ledenvergadering van 12 Mei, bijeen in het schitterende vakbondsmuseum De Burcht, steunde de plannen van het PvdA stadregiobestuur. Daarmee zijn vastgesteld: de kandidaatstellingsprocedure, inclusief adviescommissie en profielschetsen en de procedure om te komen tot het verkiezingsprogramma voor PvdA Amsterdam, inclusief redactie commissie.

Tevens deed de fractie bij monde van Lodewijk Asscher en Thys Reuten verslag van een goed fractiejaar, waarin de gestelde doelen werden bereikt. Dit alles nadat het PvdA talent dat het Annemarie Grewel traject met succes had afgerond door Onno van der Vlerk hun certificaat uitgereikt hadden gekregen, en aan de loopmicrofoon bij Cox Habbema de volle zaal verslag mochten doen over hun, naar de zin van de interviewster iets te positief klinkende, ervaringen.


Uitreiking certificaten
Het eerste Annemarie Grewel Traject is afgerond, tientalle nieuwe en oude leden hebben zich in de afgelopen periode georienteerd en bekwaamd in vaardigheden en kennis die nodis is om fractielid te worden. Fractielid op stads of op deelraad nivo. Ze moesten op de biecht bij Cox Habbema, als afrondend onderdeel van “spreken in het openbaar”. Ze vertelden de 120 PvdA-leden: “Veel opgestoken, veel geleerd, interessant vooral de simulatie, de lessen van Cox: top”, Een enkeling zei dat het nog beter had gekund en een politicoloog had er zelfs wat van opgestoken: het enthousiasme en de inspirerende sfeer onder de deelnemers. Een iemand gaf volmondig toe dat hij geleerd had dat hij nog een paar jaar ervaring moest opdoen, want raadswerk er even bijdoen zonder ervaring is niet eenvoudig. Hij heeft een bestuursfunctie aanvaard binnen de bruisende Baarsjes (lees NRC!), Tot slot kreeg Ria Logtenberg alle eer toegzwaaid voor de organisatie van dit traject. Een tweede leergang staat inmiddels op het punt van beginnen, zie elders
Hier een keur van PvdA-talent in willekeurige volgorde en niet volledig!

Certificaatuitreiking Annemarie Grewel Traject Voorjaar 2005

De fractieverantwoording:

Verdeelheid in de fractie ver zoek.
Elk jaar legt de fractie verantwoording af aan de leden, zo ook nu. Lodewijk Asscher is nu dik een jaar fractievoorzitter en maakt trots duidelijk dat het afgelopen jaar een bijzonder jaar was. Geen enkel artikel in de krant over rollebolle, interne verdeeldheid. “De sfeer is goed en dat is belangrijk want politiek bedrijven blijft mensen werk. Das 1.”

Hoofdpunten
“Elk jaar kiezen we een paar hoofdpunten, die we waar willen maken.” vervolgt hij zijn betoog. “Betere uitvoering van de onderwijs-huisvesting, meer bouwen en werken aan werkgelegenheid voor de toekomst. Op alle drie gebieden zijn er successen behaal:. Een regisseur onderhoud onderwijshuisvesting is ingesteld die kan duwen en trekken waar nodig, tijdelijk koop naar huur woningen zijn een succes evenals de actie tegen plan Dekker en het anticiperen op de eventuele gevolgen. last but not least in dit rijtje: het Amstelplan van de arbeid is ontwikkeld”.

Natuurlijk staat hij stil bij de moord op Theo van Gogh, waarbij volgens hem zichtbaar werd “Hoe sterk de PvdA is, onmiddellijk werd gekeken: wat kunnen we doen, iedereen deed waarin hijzelf het beste was. De een maakte een notitie over crisisbeheersing, de ander was elke avond aanwezig op de plek van de moord om met Amsterdammers te praten en te luisteren.” Samen sterk.

Begroting
Thys Reuten verduidelijkte de succesvolle aanpak van de begroting: “In de voorjaarsnota werden de contouren geschetst en bij de vaststelling van de begroting werden de meeste punten van belang voor ons binnengehaald. Een aanpak die ook dit jaar weer zal worden gehanteeerd.”

De affaire
Uiteraard stond Lodewijk stil bij de affaire Huffnagels. Hij herhaalde wat hij al eerder in de media verklaarde en in zijn weblog schreef. Hij oogstte lof voor zijn integere en duidelijke aanpak. “We zijn de problemen niet uit de weg gegaan”
“En hoe gaat het dan met Cohen”, vroeg iemand uit de zaal. Lodewijk was klip en klaar: “Het gaat uitstekend met onze burgemeester, hij houdt niet van dit soort affaires en het bijbehorende politieke gemillimeter, voor de rest is hij volmaakt en doet hij het uitstekend”

Het boek
“Ik leg met een trots gevoel verantwoording af aan de partijleden, trots op een team wat het behoorlijk goed gedaan heeft”. Applaus en kadootje: ledereen schijnt een boek te krijgen, dus nu ook een boek voor de fractieleden als waardering voor hun inzet en resultaten van het afgelopen jaar. Ik heb de titel niet verstaan, maar ik denk niet dat er veel sex in voorkomt. De aanwezigen kregen trouwens de boekjes van De Burcht mee: “Keuzen in de sociale zekerheid” en “Bewegingen in de afslankende verzorgingsstaat”, dus ook die zijn dit weekend onder de pannen.

Over het laatste gedeelte kan ik kort zijn. Inhoudelijk wordt u nog uitgebreid bericht door het bestuur. Via de website en het magazine. Samenvattend:

The making of… het verkiezingsprogramma
Bestuurslid Nabil Taouati leidde ons door de procedure. Het verkiezingsprogramma wordt samengesteld aan de hand van thema bijeenkomsten, inbreng van werkgroepen en iedereen die iets te berde wil brengen en de concepten gaan naar een klankbordgroep. De redactiecommissie wacht een zware taak om een toegankelijk stuk te maken dat voldoende draagvlak vindt binnen de PvdA van Amsterdam.

Het stuk zal in drie delen, zeg maar nivo’s worden geschreven: 1) De inhoudelijke koers, met het vizier op de toekomst, 2) Uitwerking van de belangrijkste thema’s (ook het onderwerp veiligheid en tolerantie worden niet vergeten, heus) en 3) als laatste deel: een opsomming van alle punten die we van belang vinden, als basis voor mogelijke onderhandelingen.

Minpuntje zou kunnen zijn dat de afdelingen nog niet praktisch zijn betrokken bij de ontwikkeling van het verkiezingsprogramma. Maar de zaal merkte op dat er nog voldoende tijd is om een en ander op elkaar af te stemmen en daar wordt ook zo snel mogelijk een begin meegemaakt. Het zal een kip en ei probleem blijven. Duidelijk is dat niet alleen de afdelingen maar nu ook het regiobestuur de ontwikkeling van een nieuw en aansprekend programma energiek ter hand heeft genomen.Het hoe en wat leest u elders op de website en in het PvdA Magazine van begin Juni. Ook de themabijeenkomsten zijn al begonnen. Songul Akkaya berichtte ons van de eerste thema bijeenkomst. Kilk hier voor de uitkomstenvan die bijeenkomst.

De poppen en de poppenkast
De heetste aardappel werd tot het laatst bewaard. De poppetjes, want zoals Lodewijk al zei: het blijft mensenwerk. De kunst is van de selectie van de kandidatenlijst geen poppenkast te maken, om in de beeldspraak te blijven. Philip Mol en Cox Habbema spelen een belangrijke faciliterende rol in de adviescommissie. Maar ze mogen ook meebeslissen en dat vonden een aantal leden uit de zaal maar zozo. Belangenverstrengeling is een vies woord binnen de PvdA al sinds een traumatische ervaring van voor mijn tijd. Nee, nee riepen de bestuursleden in koor: niemand van het bestuur stelt zich kandidaat voor de fractie, dus “no worries”.

Philip, dook in de grote tondeldoos en toverde de voorzitter op het scherm. Nee niet de ex burgemeester van het mooiste stadje van het land, hij vond het een te zware belasting. Ex wethouder Walter Etty kreeg het vertrouwen van het bestuur leiding te geven aan dit delicate en uiterst vertrouwelijke werk. “Het gaat om mensen, om gevoelens en banen, daar zal de uiterste zorgvuldigheid in moeten worden betracht! Ik heb begrepen dat we een goed uitgebalanceerd team op de been hebben gebracht om deze moeilijke klus gezamenlijk te klaren, al ken ik ze nog niet allemaal” Zei de vers benoemde commissie aanvoerder. De kandidaatstellingscommissie kent de volgende leden: Walter Etty (voorzitter) , Annemarie Hoogland (lid), Erik de Baedts (lid), Channa Minke (lid), Abdellatif Cherribi (lid), Carla Aalse (lid), Cox Habbema (lid en tevens bestuurslid PvdA Amsterdam) en Philip Mol (secretaris en tevens bestuurslid PvdA Amsterdam)

Cox melde nog dat zij haar best zou doen de pers tijdens het “broeden van het ei” vriendelijk te woord te staan met de mededeling dat pas op het eind van de rit mededelingen gedaan zullen worden over de voordracht. Deze voordracht zal in principe door het bestuur worden overgenomen en vervolgens de democratische molen ingaan. Tijdens de moeder van alle ALV’s: de afsluitende algemene ledenvergadering is nog bijna alles mogelijk en hebben de leden de laatste stem. Lees de details op de website en in het PvdA magazine van begin Juni.

Het bestuur werd bedankt voor de goede wijze waarop een en ander was opgezet en gecommuniceerd. Geen poppenkast: het stuk werd open en eerlijk besproken en met applaus aangenomen.

Het officiele verslag komt later en de belangrijkste informatie zal via het Magazine begin juni naar alle leden worden verzonden.