11 april 2005

Staf Depla: ’Maak korting huursubsidie ongedaan’

Huurders die huursubsidie ontvangen, zijn door het kabinet al fors aangepakt. In 2004 ontvingen ze al 12 euro per maand minder en per 1 juli zou de korting oplopen tot ruim 14 euro. Dit vindt minister Dekker blijkbaar nog niet genoeg. In het ontwerpbesluit voor aanpassing van de huursubsidiewet worden nieuwe kortingen aangekondigd. De PvdA wil deze kortingen ongedaan maken.

In de plannen van de minister ontvangen Huursubsidieontvangers met een minimuminkomen komend subsidiejaar maandelijks nog eens € 6,60 minder huursubsidie. Bij huurders met een hoger inkomen loopt deze korting op tot € 11,- per maand.

De PvdA vindt het begrijpelijk dat de eigen bijdrage van huursubsidieontvangers elk jaar wordt bijgesteld met het zelfde percentage waarmee hun inkomen stijgt. De minister laat dit jaar echter de eigen bijdrage harder stijgen door te kiezen voor hetzelfde percentage als waarmee de huren stijgen, zo’n 1,8%. Maar de inkomens dalen juist, met 0,6 procent. Er is dus sprake van en daling van de koopkracht.

Staf Depla, woordvoerder namens de PvdA fractie, vreest dan ook dat de inkomenspositie van de minimuminkomens door deze kortingen op de huursubsidie verder achteruit gaat. Hij pleit voor aanpassing van de eigen bijdrage met hetzelfde percentage als de inkomensontwikkeling, dit
jaar dus een daling van zo’n 0,6%. De minister voert nu via de achterdeur een nieuwe bezuiniging door bij huursubsidieontvangers. De PvdA zal wijzigingsvoorstellen indienen om dit ongedaan te maken.

www.stafdepla.nl