Spreek ING aan op Palmolie-investeringen

Door Dennis Boutkan op 4 juli 2018

De huisbank van de gemeente Amsterdam, ING, is volgens Milieudefensie structureel betrokken bij misstanden in de palmolie-industrie. Dat is onwenselijk, vindt een brede raadsmeerderheid van D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA. De fracties vragen daarom het college om ING aan te spreken op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Raadslid Dennis Boutkan: “De winning van palmolie zorgt voor verwoesting van milieu en dieren en medewerkers worden uitgebuit. Dat onze huisbankier ING hierin investeert valt geheel niet onder verantwoord ondernemen. Daarom willen we dat dit stopt”

Milieudefensie

In het rapport ‘Draw the line’ spreekt Milieudefensie over schendingen van mensenrechten, het stelen van de lokale bevolking en illegale kap van het regenwoud. Milieudefensie roept op tot het terugtrekken van financiën uit  de industriële palmsector. D66-raadslid Paul Guldemond: “Wij willen voor Amsterdam een huisbank die moreel en ethisch verantwoordelijk onderneemt. Dat blijkt nu niet het geval en daar moeten wij, als grote klant, de ING op aanspreken.”

Stop investering

Uit het rapport komen verschillende misstanden naar voren. Onder andere dat ING haar geld uitleende aan een bedrijf dat in West-Sumatra, Indonesië, de lokale bevolking intimideerde, en bewoners verjaagde van hun eigen geboorteland. De raadsfracties willen daarom van het college weten  of het mogelijk is om striktere voorwaarde te stellen aan het investeringsbeleid van ING. Anke Bakker (PvdD): “Dit rapport laat verschrikkelijke praktijken zien van bedrijven die palmolie winnen. Dat onze huisbank deze bedrijven financiert kan echt niet langer.”

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan