Door op 24 november 2016

Sociale en middeldure woningen in Noord worden verhuurd in het hoge segment!

Amsterdam heeft een schreeuwend tekort aan sociale en middeldure huurwoningen. De woningmarkt staat onder hoogspanning. Voor alle groepen is het momenteel moeilijk om een huis te krijgen. Vele Amsterdammers verlaten de stad en zoeken hun heil in de omliggende gemeenten omdat er vrijwel geen sociale huurwoning meer te krijgen is. Maar ook voor mensen met een middeninkomen is bijna ondoenlijk om een aan betaalbaar huis te komen. Er moeten dus meer betaalbare middenhuurwoningen bijkomen, en dan hebben we het over de prijsklasse tussen de €710,68 en € 971 per maand.

Daarom was de PvdA verbaasd dat op verschillende plekken in stadsdeel Noord woningen worden gebouwd als sociale en middeldure huurwoningen, maar als ze eenmaal klaar zijn alsnog worden verhuurd in het hoge segment omdat ze door de liberaliseringsgrens heen schieten. We werden hier onder meer op gewezen door onze PvdA-collega’s in Noord. In een spoeddebat in de Gemeenteraad hebben we het college opgeroepen om onrechtmatige stijgingen van sociale- en middenhuur beter te monitoren en te handhaven in de hele stad.

Twee duidelijke voorbeelden van hoe het niet moet:
In de Elzenhagen in Noord zijn twee projecten van projectontwikkelaar Vesteda (De Hagen en 14 Noord). In het geval van De Hagen wordt in het persbericht aangekondigd dat er 64 appartementen van 82 m2 worden gebouwd tegen een huur van ongeveer 800 euro. Een mooi initiatief van Vesteda, dat is wat we graag zien. Maar tot onze verbazing plaatst Vesteda nu op de zijn website dat de appartementen eind november worden opgeleverd voor een vanaf-prijs van 1060 euro per maand. Stevig in het hoge segment dus.
Een tweede voorbeeld dat ons ter oren is gekomen: in De Bongerd in Noord, 22 appartementen in de Lindekersstraat en Kwekerijlaan. Dit zijn woningen van Eigen Haard zijn een jaar geleden opgeleverd als sociale huurwoning, en gaan nu al over de kop zodat ze boven de sociale huurgrens uitkomen, en dus onbetaalbaar zijn geworden. Door de hogere huur komen de bewoners niet meer in aanmerking voor de huurtoeslag. We zijn daar langsgeweest en hebben gesproken met deze bewoners die ten einde raad waren. Ze hadden het idee te gaan wonen in een betaalbare woning te hebben, maar hebben nu nauwelijks geld om hun huis in te richten en denken letterlijk na over vertrek uit Amsterdam.
NB. op het moment van publiceren van dit blog is ons door enkele bewoners gemeld dat Eigen Haard voornemens is de woningen in het sociale huursegment te verhuren. Dat is goed nieuws. Wij zullen er voor de overige delen van de wijk bovenop blijven zitten.