Door op 31 juli 2013

RvS geeft Amsterdam gelijk: opschonen Wallen gaat door

De gemeente Amsterdam kan door met haar strijd tegen misstanden op de Wallen. Vandaag oordeelde de Raad van State (RvS) dat Amsterdam door mag gaan met het fors verminderen van het aantal prostitutieramen in de stad. De PvdA Amsterdam is blij met dit oordeel.

De Raad van State schrijft dat het stadsdeel Centrum zich op het standpunt mocht stellen dat ‘de transformatie van het gebied niet direct tot stand komt, maar pas nadat alle raambordelen zijn gesloten en de balans in het gebied is hersteld. Het bestemmingsplan biedt daarvoor voldoende rendabele exploitatiemogelijkheden’. Lees hier de hele uitspraak van de RvS.

De PvdA Amsterdam is tevreden met de uitspraak van de Raad van State. Raadslid Maarten Poorter: ‘Nu kunnen we strijd tegen vrouwenhandel, witwassen en uitbuiting blijven voeren. De gemeente mag nooit wegkijken als het om dit soort zaken gaat. De Wallen horen bij Amsterdam, maar dat betekent niet dat we criminaliteit zomaar accepteren.’

Met het project 1012 is de gemeente Amsterdam al jaren bezig om de Wallen veiliger te maken en gedwongen prostitutie aan te pakken. Daarbij hoort dat het aantal ramen wordt verminderd tot een overzichtelijk gebied rondom de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal. Dit leidt onder andere tot een vermindering van 40 procent van het aantal prostitutieramen.

Maar de gemeente doet meer. Zo wordt illegale vrouwenhandel aangepakt en wordt het gebied leefbaarder gemaakt door plek te maken voor ateliers, onderscheidende horeca en kleine winkeliers. Poorter: ‘Dit is een zaak van de lange adem. Je ziet dat de buurt begint te leven en veiliger en vriendelijker wordt. Nu is het zaak te blijven vasthouden en niet op te geven.’