Door op 7 februari 2014

Rennen voor homorechten

Vanavond starten de Olympische spelen in Sotsji. In een land waar mensenrechten stelselmatig worden geschonden. Homoseksuele mannen en vrouwen, bi en transgenders zijn mikpunt van spot, haat en vernedering. Rusland heeft een wet aangenomen die activiteiten zoals we die in Nederland doen verbiedt: voorlichting over homoseksualiteit op scholen, een roze filmfestival organiseren, gay prides organiseren en meelopen. Maar het is veel erger: deze wet doet veel meer. Deze wet maakt van LGBT’s tweedehandsburgers met minder rechten. Dat betekent dat criminele Russen lesbiennes en homo’s kunnen vernederen, aftuigen, urine over ze uitgooien en dit vol trots op Youtube kunnen plaatsen.

VN chef Ban Ki Moon was gisteren helder en veroordeelde Poetin en zijn anti homo regime.

In 1936 bij de Olympische Spelen in Duitsland liet het misdadige naziregime alle verwijzingen naar antisemitisme verwijderen uit het straatbeeld. Iedereen weet hoe het daarna is gegaan. Olympische Spelen werden en worden regelmatig ingezet als propaganda middel om de grootsheid van een regime te laten zien en de slechtheid te verhullen. President Poetin laat nu zijn mooie gezicht zien, maar als de Spelen zijn afgelopen zal de onderdrukking weer toenemen. Dus druk uit landen als Nederland, de VN en de EU is noodzakelijk. Zwijgen maakt je deelgenoot van een slecht regime.

De Nederlandse delegatie is topzwaar en onnodig. Het is geen goed signaal. Als PvdA Amsterdam zijn we hier altijd helder over geweest. Dit past in onze Amsterdamse traditie. Burgmeester Van der Laan die afgelopen voorjaar geen tijd had voor het ontvangen van Poetin en zich van de zomer op de manifestatie ‘From Russia with Love’ uistprak. Dat was een duidelijk signaal.

Gisteren stak een aantal PvdA Amsterdam renners de sporters en LGBT’s in Rusland een hart onder de riem, door te rennen van het Olympisch Stadion naar de Hermitage. Een belangrijk signaal.

Dit schept ook verplichtingen. We zullen als PvdA Amsterdam alles in het werk stellen om op te komen voor rechten van –seksuele- minderheden. Laat Amsterdam een lichtend voorbeeld zijn.

Premier Rutte spreekt de komende dagen met Putin en hij spreekt met LGBT-organisaties. Laat hem zijn verkeerde beslissing goedkomen. Zet de rechten van LGBT’s op de agenda, geef een duidelijk signaal en zorg dat er iets gedaan wordt aan de anti-homowetten. Zorg dat de veiligheid van LGBT’s in Rusland wordt gewaarborgd. Iedereen die zegt dat dit niet helpt: zwijgen helpt zeker niet. Harde druk en stille diplomatie en multinationals die zich uitspreken moeten hand in hand gaan. Ik hoop dat Olympische sporters tijdens de Spelen hun kans aangrijpen om solidariteit te betuigen. Sport en politiek gaan namelijk wel samen. In tegenstelling tot wat het IOC en sommige sporters zeggen.

Daarom complimenten voor de Canadese topschaatsster Anastasia Bucsis die onlangs  zei “I could never promote that message of concealing who you are with all of this going on in Russia. I’m kind of happy that I did it on my own terms”. Zij heeft wat mij betreft het eerste Olympische goud al gewonnen.

Als we daar iets van leren is dat dappere mensen zich uitspreken als het lastig is. Als PvdA Amsterdam laten we altijd ons eigen geluid horen. Dat doen we overal waar nodig. Want in Mijn Stad staan we pal voor rechten van minderheden!

Dennis Boutkan is kandidaat-gemeenteraadslid (4) van de PvdA.