17 februari 2021

Rebekka Tselms (34) kan niet tegen onrecht

De kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de komende Tweede Kamerverkiezingen telt zes Amsterdammers. De nummers 1, 2 en 16 (Lilianne Ploumen, Khadija Arib en Sofyan Mbarki) zijn bekend bij het grote (PvdA-)publiek. De andere drie toppers Fatihya Abdi (plek 30), Rebekka Tselms (plek 33) en Bas Bijlsma (plek 37) zijn nog minder bekend, maar hebben een minstens zo mooi verhaal dat verteld moet worden. Wie zijn zij, hoe beleven zij de wereld en de stad en wat willen zij bereiken als zij worden gekozen? Het communicatieteam van de PvdA Amsterdam vroeg het hen! Met vandaag in de tweede van de driedelige serie: Rebekka Tselms

Samenstelling: Joke Morshuis

Ik ben…
Rebekka Tselms, 34 jaar, werkzaam als econoom bij de Nederlandsche Bank en de nummer 33 op de lijst van de PvdA.

Mijn Amsterdamse buurt is…
Heel Amsterdam Oost. Als kind woonde ik in de Indische Buurt, ik ben voor het eerst gaan samenwonen in de Transvaalbuurt en tegenwoordig woon ik in de Watergraafsmeer. Al deze wijken zijn heel verschillend, maar hebben tegelijk ook dezelfde prettige en gezellige uitstraling. Oost is voor mij echt thuis.

Ik ben lid van de PvdA omdat…
De PvdA heeft gezorgd voor eerlijke kansen voor iedereen, waar ook ik persoonlijk veel aan te danken heb. Ik ben geboren in de Sovjet-Unie en ben als kind met mijn ouders naar Amsterdam gekomen. Vanuit die moeilijke uitgangspositie heb ik ontzettend veel kansen en ondersteuning gekregen. We hadden een fijne sociale huurwoning, mijn vader had een Melkertbaan en ik kon naar school en gaan studeren. Het leven dat ik op heb kunnen bouwen, heb ik voor een groot deel te danken aan de sociaaldemocratie van de PvdA. Ik wil er ontzettend graag aan bijdragen dat toekomstige generaties dezelfde ondersteuning kunnen krijgen als ik heb gehad.

“Het leven dat ik op heb kunnen bouwen, heb ik voor een groot deel te danken aan de sociaaldemocratie van de PvdA.”

Mijn geheime adresje in Amsterdam is….  
Eetcafé De Avonden aan het einde van de Middenweg. Je kunt er altijd terecht voor een praatje met de eigenaren Michel en Jean-Pierre, het eten is heel lekker en het bier goed koud. Voor dat laatste ga ik trouwens ook graag naar café Ruk en Pluk aan de Linnaeusstraat bij het spoorviaduct.

Amsterdam in corona-tijd betekent voor mij vooral…
Veel werk! Ik werk bij De Nederlandsche Bank aan de Europese noodpakketten om de economie te ondersteunen. Natuurlijk is de coronacrisis in de eerste instantie een gezondheidscrisis, maar de gevolgen voor de economie zijn echt ongekend. Sinds maart 2020 ben ik daarom heel hard aan het werk met onderzoek doen naar de verschillende mogelijkheden om de economie te stabiliseren. Dit is heel erg interessant, maar ook confronterend: de cijfers staan er heel slecht voor en achter die cijfers zitten heel veel echte mensen die hun baan en inkomen kwijt zijn en in enorme onzekerheid zitten.

Lees ook: Bas Bijlsma (37) wil strijden tegen uitsluiting

Als ik in de Kamer kom, wil ik zeker…
Ervoor zorgen dat de belangen van economisch kwetsbare mensen worden gehoord. Al jarenlang worden hun belangen achtergesteld en opgeofferd aan de belangen van multinationals en vermogenden. Hier wil ik verandering in aanbrengen, door te strijden voor een betere positie voor jongeren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met schulden en andere groepen die te vaak vergeten worden.

“Al jarenlang worden de belangen van economisch kwetsbare mensen opgeofferd aan de belangen van multinationals en vermogenden.”

Ik ben blij met…
Dat we een vrouwelijke partijleider hebben. Ik vind het mooi dat de PvdA al jaren de meest diverse kieslijsten heeft van alle partijen, maar het feit dat er nog nooit een vrouw partijleider is geweest was me een doorn in het oog. Ik ben dan ook heel erg blij met de keus voor Lilianne Ploumen. Natuurlijk niet alleen omdat ze een vrouw is – ze is een uitstekende politicus die meer dan geschikt is als onze leider. En het feit dát ze een vrouw is vind ik echt  betekenisvol en een belangrijke boodschap voor alle vrouwen en meisjes met ambitie!

Mijn favoriete politicus is…
Frans Timmermans. Zowel vanwege zijn geweldige campagne en verkiezingsresultaat, als – belangrijker – vanwege zijn geweldige resultaten voor het klimaat.

Ik haal mijn inspiratie uit…
Onrecht. Ik kan mij ontzettend kwaad maken over onrecht en wil daar tegen strijden. Ik vind het bijvoorbeeld onacceptabel dat één op de negen kinderen in Nederland in armoede leeft. Dat feit, en vele andere onrechtvaardige situaties, is mijn drijfveer om te strijden voor een betere wereld.

“Ik vind het onacceptabel dat één op de negen kinderen in Nederland in armoede leeft.”

Als ik lees, dan pak ik het liefst…
Een roman. Ik vind het heel fijn om in een fictionele wereld te duiken. Dit kunnen hele verschillende werelden zijn: Ik hou van Russische romans uit de 19e eeuw, en ook van de Bridgerton serie (romans van Julia Quinn over het adellijke Londen in de 19e eeuw, nu ook een Netflix serie) , die ik toevallig net heb gelezen.

In Amsterdam wil ik altijd nog eens…
Een nieuwe Europa cup overwinning van Ajax zien. De tijd is meer dan rijp…

Wil jij in contact komen met Rebekka of haar helpen in haar campagne? Mail dan naar rebekkatselms@gmail.com….

En volg haar campagne op Instagram en haar website www.tselms.nl