12 juni 2020

Racisme & discriminatie: een gesprek over wat er beter moet

donderdag 18 juni 2020 om 20:00 uur

De maatschappelijke en politieke aandacht voor discriminatie en racisme is de afgelopen tijd terecht gegroeid. De maat is vol. Juist ook voor wat betreft de situatie in Nederland. Het is ook een goed moment om te kijken naar wat wij als PvdA kunnen doen: sluiten onze standpunten nog wel aan bij de problemen die in Nederland zijn op te lossen? Is de scouting en selectie van politiek talent dat een afspiegeling is van Nederland anno 2020 wel op orde? Weten we wel genoeg wat er speelt bij mensen die gediscrimineerd worden? 

Laten we eerlijk zijn: als je aan mensen die strijden voor meer aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden of tegen arbeidsmarktdiscriminatie vertelt dat PvdA-lid bent krijg je meestal niet meteen een schouderklopje. De kritiek vanuit die hoek horen we welwillend aan, maar doen we er ook genoeg mee? Wat voor politieke prioriteit krijgt het? Wie kan er namens de PvdA alledaags racisme vanuit eigen ervaring op nationaal niveau (de Tweede Kamer) agenderen en bestrijden? Hoe kan het eigenlijk dat de enorme schade die bij mensen is aangericht door de racistische toeslagenaffaire langs ons heen is gegaan? Wat moet er in het verkiezingsprogramma staan over de strijd tegen racisme en wat moeten we er vooral tegen doen? 

De afdelingen van de PvdA in Amsterdam en Den Haag willen graag het gesprek aangaan over deze belangrijke, maar soms ook lastige en pijnlijke thema’s. Met als doel beter te begrijpen wat er fundamenteel mis zit in de samenleving, en wat de PvdA daar concreet, op basis van eigen handelen, aan kan en moet doen. Nee, dat lukt niet in één avond, maar er kan wel weer een stap worden gezet.

De avond vindt op donderdag 18 juni 2020 om 20:00 uur digitaal plaats via WebEx (bij aanmelding krijg je een link doorgestuurd via e-mail). De bijeenkomst zal geleid worden door voormalig PvdA-kamerlid en huidig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost Tanja Jadnanansing. Het panel zal bestaan uit: 

  • Fatihya Abdi
  • Narsingh Balwantsingh 
  • Toon Geenen 
  • Mikal Tseggai 

Alle PvdA-leden zijn van harte welkom, meld je hier dus aan.

Mocht je suggesties, vragen of opmerkingen hebben kan dit via [email protected]