Door Carolien de Heer op 21 augustus 2020

Raadslid Carolien de Heer over Jeroen van Berkel

Op maandag 17 augustus 2020 is onze stadsdeelbestuurder, partijgenoot en grote vriend voor velen Jeroen van Berkel overleden. Voor ons raadslid Carolien de Heer was Jeroen niet alleen een grote vriend, maar voelde hij als familie, schrijft zij vandaag. Lees hieronder de herinneringen die Carolien aan Jeroen heeft.

Door: Carolien de Heer

Lieve Jeroen,

Ik zeg altijd tegen mensen dat een politieke partij op een gegeven moment een soort familie wordt. Maar alleen sommige partijgenoten voelen ook echt als familieleden. Jij Jeroen, was daar één van. Je was een soort grote broer voor me. Ik leerde je ergens rond 2003 kennen toen ik voor de Tweede Kamerfractie ging werken. Jij was die stoere politiek assistent in Amsterdam, ik een beginnende beleidsmedewerker. Ik keek toen wel een beetje tegen je op. Toen we in 2007 allebei politiek assistent werden, maakte jij mij wegwijs en was je er altijd voor me als ik vragen, zorgen of stress had. Je zorgde echt een beetje voor me. Altijd die telefoontjes: ‘Carolientje gaat het goed’?

Ik leerde toen ook al een andere kant van je kennen. In discussies kon je enorm opgewonden raken en dan was het moeilijk ertussen te komen. Bulderen noemde ik dat. Je was altijd erg overtuigd van je gelijk. Maar hoe fel de discussies soms ook konden worden, daarna konden we altijd weer grapjes maken en knuffelen.

Jij was ook degene die mij de actieve politiek in trok toen je me in 2010 benaderde om duo-raadslid te worden in West. Ik durfde dat eigenlijk helemaal niet omdat ik enorme spreekangst had, maar jij hebt me ongeveer die raadszaal ingeschopt. En gelukkig maar want dat heeft de basis gelegd voor waar ik nu sta. Naast dat je altijd voor me zorgde, geloofde je ook in mijn kwaliteiten en stimuleerde je die.

Toen ik in 2014 raadslid werd, stimuleerde jij mij voor de portefeuille financiën te gaan. Een belangrijke portefeuille waarmee ik positie kon krijgen. Dat ik er eigenlijk niks van af wist was volgens jou geen probleem. En dat klopte ook want ik belde gewoon jou als ik het even niet wist. Altijd nam je op. Altijd had je goede adviezen. De afgelopen twee jaar belde ik je minder vaak voor advies. Ik kan inmiddels op eigen benen staan. Maar verdorie dat betekent niet dat je er nu tussenuit kunt knijpen. Ik ben verdrietig, verbijsterd, boos en verslagen tegelijk. Er is niemand zoals jij die altijd blij is me te zien, me altijd een dikke knuffel en een natte zoen geeft en met wie ik tot grootste plannen kan komen. Ik mis je nu al.

Liefs, Carolien.

Carolien de Heer is sinds 2014 raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad namens de PvdA Amsterdam.

Lees ook: Afscheid van Jeroen van Berkel

Lees ook: Lodewijk Asscher over Jeroen van Berkel

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is namens de PvdA stadsdeelbestuurder in Amsterdam-West. Ze tudeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker en ruim zes jaar lang raadslid namens de PvdA Amsterdam in de gemeenteraad.

Meer over Carolien de Heer