Raad020: betere prestatie-afspraken bij afschaffing verhuurdersheffing

Door Sofyan Mbarki op 28 november 2019

Als het huidige of een volgend kabinet besluit om de verhuurdersheffing af te schaffen, gaat Amsterdam haar ambities meteen opschroeven. Dat heeft de gemeenteraad van Amsterdam gisteren op initiatief van de PvdA Amsterdam besloten tijdens het raadsdebat over de prestatie-afspraken die de gemeente Amsterdam heeft gemaakt met woningcorporaties. Normaliter gelden deze afspraken voor vier jaar.

“De prestatie-afpraken houden nu rekening met de landelijke verhuurdersheffing en zijn daardoor niet zo ambitieus als wij zouden willen,” aldus onze fractievoorzitter Sofyan Mbarki. “Zo zijn wij absoluut niet blij met het feit dat we sociale huurwoningen blijven verkopen en dat de huren harder blijven stijgen dan de inflatie. Als de verhuurdersheffing van tafel gaat, komen er voor Amsterdamse corporaties honderden miljoenen vrij die we in huurders en woningzoekenden kunnen investeren. We zouden gek zijn als dat dan niet meteen zouden doen.”

De fractie van de PvdA Amsterdam stemde tijdens het debat van gisteren tevens in met de aangenomen motie van de CU die het kabinet oproept om de verhuurdersheffing af te schaffen. “Terwijl we ons in een #wooncrisis bevinden, gaat vier van de twaalf maanden huur van iedere huurwoning rechtstreeks naar Den Haag en komt daar vervolgens terecht op de hoge stapel van het begrotingsoverschot. Dat is niet meer uit te leggen aan huurders en woningzoekenden die in de knel zitten,” aldus Mbarki.

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Raad van Toezicht van het Regio College, Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid van de  Raad van Advies van de Politieacademie en voormalig teammanager op het Calvijn College. “Als geboren Amsterdammer zet ik mij in voor een stad waar iedereen

Meer over Sofyan Mbarki