26 april 2005

PvdA wil uitleg van wethouder Huffnagel

De fractie van de PvdA wil van wethouder Frits Huffnagel tekst en uitleg hebben over de belastingaffaire waarin hij verzeild is geraakt. Dat is maandag besloten in het fractieoverleg.

Frits Huffnagel kreeg van zijn partij, de VVD, een onkostenvergoeding van 23.000 euro. Dit bedrag kreeg hij toen hij fractievoorzitter was in de jaren 2002 en 2003. Over dit bedrag heeft hij geen aangifte gedaan bij de fiscus.

“Wij kunnen dit niet uitleggen aan de bijstandsmoeder die gecontroleerd wordt op het aantal tandenborstels dat ze in huis heeft,” zegt fractievoorzitter Lodewijk Asscher in een reactie aan Het Parool. Hij vindt dat de VVD, en meer specifiek wethouder Huffnagel dat mag doen. “Zeggen dat je niet wist dat je aangifte moest doen, vinden wij een te mager excuus.”

De PvdA wil van Huffnagel weten of die 23.000 euro een onkostenvergoeding was of een aanvulling op zijn loon. Als dit laatste het geval is, dan is dat strijdig met de gemeentewet.

Asscher in het zelfde krantenartikel: “Wij vinden dit een ernstige zaak. Pas nadat wij antwoord hebben gekregen op onze vragen, trekken wij conclusies.” In de Gemeenteraad van 11 mei mag Frits Huffnagel zich verdedigen.

Maarten van Poelgeest van Groenlinks heeft al een interpellatie aangevraagd. Hij vindt dat de integriteit van het openbaar bestuur in het geding is.

Ook burgemeester Cohen noemde het ontzettend stom wat Huffnagel gedaan heeft. Toch vindt hij niet dat de wethouder hierdoor moet aftreden. Dit zei hij in het programma De Voorkamer van RTV Noord-Holland.