Door Orhan Kayar op 20 juni 2017

PvdA & SP: Stimuleer zwemmen in Zuidoost

De PvdA en de SP willen dat de gemeente zich gaat inzetten voor betere zwemvaardigheden in stadsdeel Zuidoost. Zo willen de partijen dat er op scholen en bij buurtactiviteiten meer aandacht komt voor de zwemsport. Ook willen PvdA en SP dat het stadsbestuur onderzoekt hoe er meer peuterbadjes kunnen worden aangelegd zodat meer kinderen op jonge leeftijd gewend raken aan water en zwemmen. Op deze manier hopen de partijen een eind te maken aan het achterblijvend aantal zwemdiploma’s in het stadsdeel.

In een waterrijke stad als Amsterdam hoort ieder kind een zwemdiploma te halen. Toch is dit lang niet altijd zo. In sommige stadsdelen groeien relatief veel kinderen op zonder zwemdiploma. Bij het verlaten van de basisschool heeft 20 procent van de jongeren in Zuidoost nog geen zwemdiploma.  Ook in Noord en Nieuw-West is het aantal kinderen zonder zwemdiploma hoger dan gemiddeld. Reden voor PvdA en SP om het zwemgedrag in deze gebieden te stimuleren.

PvdA-raadslid Orhan Kayar: “We horen de laatste jaren te vaak dat kinderen verdrinken. Dat is een nachtmerrie die we zo vaak mogelijk moeten voorkomen. Ik wil dat elk Amsterdams kind de basisschool verlaat met een zwemdiploma op zak. Dat betekent dat we zwemmen moeten stimuleren in gebieden waar het aantal diploma’s het laagst ligt.”

SP-duoraadslid Robert Brand: “Als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met water en zwemmen, vergroot dat de kans dat zij later hun zwemdiploma halen. Peuterbadjes zijn een mooie manier om kleine kinderen spelenderwijs hiermee kennis te laten maken. Daarom is het goed om te kijken of de aanleg van extra peuterbadjes, te beginnen in Zuidoost, kan bijdragen aan het vergrote van het diplomabezit in de stad.”

 

Orhan Kayar

Orhan Kayar

Orhan Kayar is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Studeerde af in de communicatie en samenlevingsopbouw. Was eerder werkzaam als officemanager bij een advocatenkantoor. Was van 2006 tot 2014 deelraadslid in Amsterdam West. Orhan is woordvoerder Sport, Recreatie, Voedselvisie, Gezonde Levensstijl en aanjager en coördinator van de stadsteams van de PvdA Amsterdam.

Meer over Orhan Kayar