PvdA op de bres voor sociale huur

3 maart 2018

Het kabinet moet veel meer doen om betaalbare huurwoningen te realiseren. Dat vinden tien PvdA-wethouders in een open brief in het Algemeen Dagblad van 2 maart. “De stadscentra dreigen het domein te worden van een kleine, rijke groep”, schrijven de wethouders van onder mee Amersfoort, Deventer en Zwolle. Zij pleiten voor meer sociale huur en meer investeringen vanuit Den Haag in onder meer de isolatie van sociale woningbouw.

Nederlandse steden zijn volgens de wethouders uniek in de wereld dankzij haar substantiele voorraad sociale huurwoningen. Dat maakt het mogelijk dat mensen uit alle sociaaleconomische klassen door elkaar heen wonen. “De leraar woont niet ver van de advocaat, de loodgieter naast de student. Sociale woningbouw staat ook in het centrum”. Dat maakt Nederlandse steden uniek ten opzichte van steden in het buitenland, waar centra zijn voorbehouden aan een kleine, rijke elite.

Sociale huur maakt onze identiteit

Het kabinet hecht erg aan de Nederlandse identiteit: aan de ‘gewone’ Nederlander. Volgens de PvdA-wethouders is sociale huur sterk verbonden met onze Nederlandse identiteit. Daarom zou je mogen verwachten dat het kabinet “alles op alles zet om het unieke karakter van onze steden te behouden”. Toch lijkt het er op dat het kabinet wil dat ‘de markt’ voor betaalbare (huur)woningen gaat zorgen. Zo zullen nog meer Nederlanders overgeleverd worden aan “de huurprijzen van de moderne huisjesmelkers”.

De wethouders van onder meer Haarlem, Gouda en Eindhoven komen met een concreet voorstel: investeer minimaal 1 miljard euro in “woningbouw, betaalbare huren en verduurzaming. En pak die moderne huisjesmelkers aan. Steek de handen uit de mouwen, want ‘in geouwehoer kun je niet wonen’, zoals PvdA-politicus Jan Schaefer in de jaren 70 al zei”.

De PvdA Amsterdam maakt zich ook sterk voor de sociale huursector in Amsterdam. We willen dat er geen sociale huurwoningen meer worden verkocht in wijken waar al veel is verkocht de afgelopen jaren. Het uitgangspunt van het woningbeleid zou moeten zijn dat zoveel mogelijk mensen in een betaalbare woning kunnen wonen. Daar strijden we voor.