Door op 28 mei 2015

Meer sport en gezond eten, minder overgewicht

Gezonder eten op school, kinderen betrekken bij (top)sportevenementen en voorlichting en begeleiding door mensen met de juiste achtergrond, voor de beste aansluiting bij de jeugd. Dat is de kern van de plannen die raadslid Orhan Kayar (PvdA) vanmorgen in Amsterdam ontvouwde. De plannen, die onderdeel zullen uitmaken van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, kunnen rekenen op de steun van de wethouder en meerdere politieke partijen.

Raadslid Kayar houdt zich sinds zijn aantreden een jaar geleden steevast veel bezig met de aanpak van overgewicht. ‘Overgewicht en obesitas is onder kinderen een enorm probleem, wat we niet hard genoeg kunnen bestrijden. Wethouder Van der Burg heeft daar de laatste jaren al veel werk van gemaakt en ik ben blij daar nu ook een bijdrage aan te kunnen leveren’. In cijfers van het GGD van begin dit jaar bleek dat een op de vijf vijfjarigen in Amsterdam te zwaar is. Onder tieners is dat cijfers zelfs meer dan een op vier.

Kayar pleit onder andere voor het actief betrekken van ouders, het organiseren van sportevenementen voor de kinderen die zij zelf aantrekkelijk vinden en het betrekken van kinderen bij topsportevenementen in de stad. Bovendien breekt Kayar een lans voor het inzetten van een community-aanpak bij de risicodoelgroepen. ‘Door mensen in te zetten die in bijvoorbeeld etniciteit of cultuur aansluiten bij die doelgroep, zal de aanpak ook een stuk effectiever worden’.