23 februari 2005

PvdA: leerlingen spreiden

Uit het Parool:
Gemeenten mogen leerlingen met een achterstand over scholen gaan spreiden. Dat staat in een plan dat de PvdA vandaag presenteerde over de vrijheid van onderwijs. Scholen moeten zelf aangeven hoe ze leerlingen willen spreiden, maar de gemeente krijgt het recht in te grijpen als dit niet goed gebeurt.

De manier waarop scholieren worden verdeeld, moeten scholen vastleggen in een Leerlingen Populatieplan. Uitgangspunt is de keuze van ouders, die een lijstje kunnen opstellen met scholen van hun voorkeur. Pas als deze voorkeuren niet stroken met een evenwichtige verdeling van leerlingen, kan van dit plan worden afgeweken.

Scholen moeten een leerling accepteren als deze past in het Leerlingen Populatieplan en de ouders de grondslag van de school respecteren. Weigert een school een leerling toch, dan moet de minister van Onderwijs de bekostiging stopzetten. Dit komt in de praktijk neer op sluiting. De onderwijsinspectie moet hierop toezien.

Het gaat overigens niet alleen om het voorkomen van zwarte scholen met veel achterstandsleerlingen, maar ook de spreiding van lastige leerlingen die niet in aanmerking komen voor plaatsing buiten de school.

Het gaat de PvdA erom dat ouders meer te kiezen krijgen bij het zoeken van een school. Nu zijn ze vaak gedwongen hun kinderen buiten hun buurt op school te doen, omdat er in hun wijk alleen scholen staan waarop veel achterstandsleerlingen zitten.

Artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd, is met deze plannen niet in het geding, zegt de PvdA. Aan moslimscholen mogen alleen dezelfde eisen worden gesteld als aan andere scholen.

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs kon nog niet op de nota van de PvdA reageren omdat ze de voorstellen nog niet heeft gelezen. (ANP)

© Het Parool, 23-02-2005