3 februari 2005

PvdA in de gemeenteraad op 2 februari, een verslag

Raadsverslag nr. 23 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.

Verordening parkeerbelastingen 2005
Auke Bijlsma memoreerde namens de PvdA-fractie dat de doelstellingen van het parkeerbeleid in ieder geval overeind zijn gebleven. Hij stelde ook vast dat het parkeerbeleid kijkend naar de bereikbaarheid goed heeft gewerkt. De besluiten lopen tot 2005 en bij het vaststellen van een nieuwe parkeerverordening voor 2006 moeten opnieuw de doelstellingen getoetst worden aan de maatregelen. Dan moeten natuurlijk ook de ontwikkeling van de mobiliteit en de evaluatie gegevens die dan bekend zijn worden meegenomen.

Bestemmingsplan marineterrein
Zonder er over te vergaderen werd een volgens de PvdA verstandig bestemmingsplan vastgesteld voor het Marineterrein. Alleen VVD en CDA stemden tegen. Het nu vastgestelde ‘conserverende’ bestemmingsplan sluit aan bij de door de PvdA voortdurend bepleite geheel of gedeeltelijke afstoting van het Marineterrein door Defensie, zodat zich op deze locatie middenin de stad een gemengd stuk stad (wonen/werken) kan ontwikkelen. Verdere concentratie van Marine-activiteiten in Den Helder en daarmee afstoting van het Marineterrein in Amsterdam kon eind 2003 net niet op een meerderheid rekenen in de Tweede Kamer. Nu kan op het terrein met dit bestemmingsplan niet worden uitgebreid door Defensie. Dat is in overeenstemming met de op voorstel van onder meer de PvdA in het Structuurplan (2003) vastgelegde gewenste ontwikkeling van het Marineterrein tot gemengd stedelijk gebied.

Studentenhuisvesting
PvdA’er Herman Marres stelde vast dat, hoewel er nog steeds een tekort is aan studentenwoningen, niet voorbij mag worden gegaan aan de grote vooruitgang die wethouder Stadig heeft geboekt de afgelopen jaren. ‘Nadat toenmalig PvdA-raadslid Egbert de Vries de problematiek samen met anderen nadrukkelijk op de agenda had gezet, zijn er veel initiatieven genomen en is er flink wat geld vrijgemaakt’. Juist het afgelopen jaar zijn niet alleen een groot aantal tijdelijke studenten-eenheden opgeleverd, maar wordt er ook flink gebouwd aan permanente studentenwoningen. ‘Het is nog niet genoeg, maar er wordt nu tenminste hard gewerkt en vooral gebouwd’, aldus Marres.

Weg Rembrandtpark
Marius Nijman zei namens de PvdA blij te zijn dat dit onderwerp is uitgesteld bij de vorige raadsvergadering. ‘Daardoor hebben we nu meer informatie en hebben we de zaak nog eens goed kunnen bekijken. Mede op basis van de aanvullende notitie stemt de PvdA in met dit besluit’. Door de weg wordt onder meer de ontsluiting van de nieuwbouw beter en wordt bouwverkeer zo min mogelijk door woonstraten geleid. Er worden zo verwacht men door de kortere route minder meters gereden en er wordt ook minder stilgestaan. Een ander voordeel is dat het zand dat vrijkomt bij de bouw direct kan worden gebruikt voor het stukje weg. Wethouder Stadig zei in antwoord op enkele vragen dat met deze vergadering een brief wordt afgedaan. Er ligt geen besluit voor wat aangepast kan worden en het project valt onder verantwoordelijkheid van het stadsdeel.

Nieuwe huisvesting Cosmic
PvdA-woordvoerder Charlotte Riem Vis was zeer tevreden over de inzet van de wethouder en de mensen van Cosmic. ‘In vrij korte tijd is dit plan, nadat we er al enige tijd geleden en ook bij het Kunstenplan over spraken, uiteindelijk goed op de rails gezet en de PvdA is blij dat er nu een goede nieuwe huisvesting op een geschikte plek komt’. Wethouder Belliot deelde het enthousiasme van een aantal fracties en keek vol vertrouwen vooruit naar de toekomst van Cosmic.

Bezuiniging apparaatskosten
De PvdA stemde in met de verdeling van de bezuiniging van 9 miljoen euro op de apparaatskosten. Wel merkte financieel woordvoerder Thijs Reuten op dat de wijze waarop het college de Ombudsman en de griffie bij de bezuinigingen betrokken heeft geen schoonheidsprijs verdient. Om onduidelijkheid over bijvoorbeeld de onafhankelijke positie van de Ombudsman en de wijze van vaststelling van het budget in de toekomst te voorkomen diende Reuten een motie in. Daarin wordt het presidium van de gemeenteraad gevraagd ook voor de raadsgriffie en de ombudsman te zorgen voor een ‘beknopte’ procedure die vergelijkbaar is met de voor de Rekenkamer in de verordening vastgelegde procedure. ‘Een nogal technisch punt, maar principieel wel belangrijk, vanwege de (onafhankelijke) positie van griffie, Rekenkamer en Ombudsman binnen de gemeentelijke organisatie’. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.