Door Marjolein Moorman op 23 april 2015

PvdA & D66: Bescherm privacy van huurders

Reinier van Dantzig (D66) en Marjolein Moorman (PvdA) maken zich zorgen om de bescherming van persoonlijke gegevens van huurders in de vrije sector. Uit berichtgeving in Het Parool blijkt dat verhuurders onterecht inkomensgegevens van deze huurders op hebben kunnen vragen bij de Belastingdienst. D66 en PvdA hebben hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld. De partijen willen weten van hoeveel Amsterdammers onterecht de gegevens zijn opgevraagd en hoe het college dit in de toekomst wil voorkomen.

Bij sociale verhuur mag de verhuurder het inkomen wel opvragen, omdat het percentage waarmee de huur mag stijgen wordt vastgesteld aan de hand van het inkomen van de huurder. In de vrije sector is dit niet toegestaan. Reinier van Dantzig, D66 woordvoerder wonen: “Het is niet de eerste keer dat verhuurders onterecht gegevens van hun huurders hebben kunnen opvragen, terwijl hier geen enkele reden voor is. Ik wil dat het stadsbestuur actie onderneemt. Dit mag niet meer gebeuren.”

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is het niet te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Omdat de Belastingdienst zelf niet weet welke woningen wel of niet in de vrije sector verhuurd worden, kunnen verhuurders zo toegang krijgen tot de gegevens.

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman: ‘Ik vind het bizar dat verhuurders zich zulke vrijheden toe-eigenen en in privégegevens van hun huurders wroeten. Ik hoop dat het college dit een halt kan toeroepen’.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Wethouder Marjolein Moorman heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Schuldhulpverlening. Hiervoor was ze fractievoorzitter en Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. Kijk ook eens op www.marjoleinmoorman.nl “Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de

Meer over Marjolein Moorman