Door Carolien de Heer op 1 juli 2015

PvdA: behoud Stadsbank van Lening voor Amsterdam

In de gemeenteraadsvergadering van 1 juli heeft de PvdA een motie ingediend om bezuinigingen op de Stadsbank van Lening terug te draaien. De geplande bezuinigingen vanuit het college zorgen ervoor dat de Stadsbank van Lening niet meer effectief zijn werk zou kunnen doen, wat het einde betekent van een 400 jaar oud instituut. De PvdA is van mening dat de Stadsbank van grote waarde is voor de Amsterdammers, zeker voor diegene die wat minder ruim in de portemonnee zitten.

De Stadsbank van Lening verstrekt al 400 jaar leningen aan Amsterdammers die daar goud, sieraden, elektronica of andere waardevolle goederen als onderpand voor geven. Daarmee maakt het voor Amsterdammers mogelijk om een onverwachte financiĆ«le tegenvaller aan te kunnen, dan wel een kleine, maar belangrijke investering te kunnen doen. PvdA-raadslid De Heer vindt de bezuinigingen onbegrijpelijk: ‘Deze dienst werkt vrijwel onafhankelijk van de gemeente en kost de gemeente bovendien niets. Sterker, hij levert zelfs geld op. Maar veel belangrijker is dat de Stadsbank al honderden jaren een belangrijke sociale functie vervult die hoort bij een stad als Amsterdam’.

Bij de stemming op donderdagavond 2 juli moet blijken of een meerderheid van de gemeente de Stadsbank van Lening wil behouden.

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Studeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker. Inmiddels is zij werkzaam als beleidsadviseur bij de CNV Vakcentrale.

Meer over Carolien de Heer