Door op 1 februari 2014

PvdA Amsterdam trapt ‘hete fase’ campagne af

Vandaag heeft de PvdA Amsterdam de hete fase van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen afgetrapt. In het bijzijn van partijleider Diederik Samsom kwamen kandidaten en vrijwilligers bijeen in Amsterdam Oost. Lees hier de speech die lijsttrekker Pieter Hilhorst gaf.

Vrienden,  partijgenoten, Amsterdammers,

Wat een enthousiasme, geweldig. Wat goed dat jullie er allemaal zijn. Ik heb zin in de campagne, hebben jullie er zin in?

Ik ben ook blij dat Diederik Samsom hier is. Hij kan als geen ander het voortouw nemen bij een campagne.  Hij gaat van straat naar straat. Van deur naar deur.  Ik heet hem graag welkom in Amsterdam om hem te laten zien hoe we hier onze idealen in de praktijk brengen.

Amsterdam is een stad met inwoners met 178 verschillende nationaliteiten die zich hier allemaal thuis voelen. In Amsterdam kan iedereen zichzelf zijn en zijn dromen najagen. Hier laten we niemand in de steek.  We halen onze schouders niet op, maar zetten samen onze schouders er onder. In Amsterdam kijken we niet weg, maar kijken we naar elkaar om.

En juist dit ongedeelde karakter van Amsterdam staat op het spel op 19 maart.

Als rechtse partijen zoals D66 en de VVD het voor het zeggen krijgen dan wordt Amsterdam uit elkaar gescheurd.

Als het aan hen ligt, wordt tot de de helft van onze sociale huurwoningen verkocht. Het betekent in de praktijk dat elke sociale huurwoning die vrijkomt wordt verpatst aan de hoogste bieder. Zo komt er geen betaalbare huurwoning meer vrij. De ZZP’er, de beginnende leraar en de loodgieter kunnen dan fluiten naar een huis. Voor hen wordt de wachtlijst voor een betaalbare woning oneindig. Ze worden naard Purmerend en Almere gejaagd. Rechts wil deze Amsterdammers inruilen voor talent van buiten. Ik wil het talent van Amsterdammers benutten.

D66 en de VVD koketteren met buitenlandse steden als Londen of Parijs. Maar ze vergeten dat de binnenstad van Londen onbetaalbaar is en de voorsteden van Parijs onleefbaar. Ik wil niet dat Amsterdam gaat lijken op Londen of Parijs. Ik wil dat Amsterdam Amsterdam blijft.

Rechts wil de tweedeling in de stad niet beteugelen, maar aanmoedigen. Ze verwennen de mazzelaars en kijken weg van de pechvogels.

De VVD wil cadeautjes geven aan woningeigenaren en autobezitters. Ze willen de OZB halveren en de parkeertarieven met een euro verlagen. En om dat te betalen bezuinigen ze op armoedemiddelen. Het is omgekeerde solidariteit. Nu is niet de tijd om cadeautjes uit te delen, zeker niet aan mensen die het al goed hebben over de ruggen van diegenen die maar net hun hoofd boven water kunnen houden

Het is hard werken om een relaxte stad te zijn. Een relaxte stad waar mensen ongeacht hun inkomen overal kunnen wonen. Waar we niet de rijkste wijken van het land hebben, maar ook niet de armste. Waar we met elkaar werken voor elkaar.

Ik wil geen stad voor de happy few, maar een stad waar iedereen de kans krijgt om zijn dromen waar te maken. Ongeacht waar je woont. Van het winderigste plekje in Noord tot het meest chiqueste stukje van Zuid. Van het meest gemêleerde plekje in Oost tot het kleurrijkste stukje van Niew-West. Iedereen verdient goed onderwijs, goed werk en een betaalbare woning. Binnen de ring en buiten de ring. Onder het IJ en boven het IJ.

En daarom trekken we vandaag de stad in. We zijn in één van die prachtige wijken die uitblinkt in alles waar Amsterdam voor staat: De Indische buurt.

Dit is precies zo’n wijk waarvoor de PvdA vecht: waarin we vechten voor ruimte voor iedereen en voor ieder talent.

En dat ik deze buurt nu al prachtig vind, betekent allerminst dat ik er geen ambities voor heb. We hebben veel gedaan, maar er is nog veel te doen. Fatima Elatik en onze burgemeester Eberhard van der Laan hebben gezorgd voor meer veiligheid.  Maar het kan nog beter. We blijven bouwen zoals Thijs Reuten hier de laatste jaren als geen ander heeft gedaan. En we accepteren niet dat onze jongeren op de reservebank zitten. Alle jongeren gaan naar school of aan de slag. En daarom zijn we begonnen met startersstages om jongeren werkervaring op te laten doen. Zodat ze klaar staan als de economie weer aantrekt.

Wij willen Amsterdammers niet wegjagen, maar hun talenten benutten. Wij willen de stad niet in de uitverkoop zetten, maar investeren in de stad.  We willen de tweedeling niet vergroten, maar verkleinen.

Want Amsterdam is jouw stad, mijn stad, onze stad.