PvdA Amsterdam blij met extra geld voor onderwijs en armoede in begroting 2019

Door Sofyan Mbarki op 19 september 2018

Vanochtend heeft het college de begroting van Amsterdam voor het jaar 2019 gepresenteerd. In deze begroting van de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP wordt er in 2019 een investering van 1,2 miljard euro gedaan in het verbeteren van de stad Amsterdam. De PvdA Amsterdam is vooral verheugd met de extra gelden die vrijkomen voor onderwijs en armoedebestrijding.

“Kansengelijkheid is één van de zes ambities van het college in 2019,” aldus Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA. “Om dit te bereiken komt er in 2019 extra onderwijsbudget voor de leerlingen en scholen die dat het hardst nodig hebben, komt er een banenplan voor groepen met minder kans op de arbeidsmarkt en worden een aantal minimaregelingen uitgebreid tot 130% van het minimuminkomen. Volgens de fractie van de PvdA Amsterdam draagt dit bij aan de stad die wij voor ogen hebben: een stad waar iedereen mee kan doen, waar je ook geboren bent of wat het inkomen van je ouders ook is.”

Naast de ambitie om de kansengelijkheid in Amsterdam te verbeteren, is de PvdA ook blij met de extra investeringen die bij gaan dragen aan een tolerante, veilige en duurzame stad: “Ik ben blij te constateren dat dit linkse college uit de marge komt en echt durft te kiezen voor investeringen in zaken die de stad socialer, eerlijker en duurzamer maken,” aldus Mbarki.

Om de extra investeringen in de stad te bekostigen, kiest het college voor een aantal lastenverzwaringen: “Dit is niet alleen nodig door de extra investeringen, maar ook omdat Amsterdam volgend jaar 37 miljoen euro minder van het kabinet ontvangt, wat oploopt tot 110 miljoen euro in 2020. Het zijn wel lastenverzwaringen die in mijn ogen goed zijn uit te leggen. De toeristenbelasting stijgt stadsbreed naar 7% (was eerst 6% binnen de ring en 4% buiten de ring, red.), de OZB belasting (nu de laagste in heel NL) stijgt met twee procent en de afvalstofheffing stijgt om de kosten dekkend te maken. Bovendien kunnen minimumhuishoudens hier kwijtschelding voor krijgen. Ook vind ik het eerlijk dat door de verhoging van het tarief voor het reinigingsrecht het bedrijfsleven extra bij gaat dragen aan een mooier en leefbaarder Amsterdam,” aldus Mbarki.

Wil je meer weten over de begroting voor Amsterdam in 2019? Klik dan HIER

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Raad van Toezicht van het Regio College, Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid van de  Raad van Advies van de Politieacademie en voormalig teammanager op het Calvijn College. Op 17 maart 2021 is hij als nummer 16 op de kieslijst

Meer over Sofyan Mbarki

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.
Doe mee en word lid!

Word lid