PvdA Amsterdam blij met bouwplannen college

22 november 2018

Wethouder Bouwen en Wonen Laurens Ivens heeft vanochtend, donderdag 22 november, de bouwplannen van het Amsterdamse college voor de komende jaren gepresenteerd. Uit deze plannen spreekt ontzettend veel ambitie. Zo wil het college tot aan 2025 52.500 woningen bijbouwen in Amsterdam.

Om die 52.500 woningen te halen, heeft het college plannen bedacht voor 73.093 huizen. Ongeveer een kwart daarvan zal niet gerealiseerd worden of vertraging oplopen. Er zal in alle prijsklasses gebouwd gaan worden. Ongeveer eenderde van deze woningen worden sociale huurwoningen, er zullen zo’n 20.000 koophuizen gebouwd worden en daarnaast staan er zo’n 12.000 middeldure en 8500 dure huurwoningen in de plannen.

Naast het bouwen van de woningen, ligt de focus van het college ook op het betaalbaar houden van huurwoningen. Het college wil de huurstijging voor eeuwig beperken zodat huren niet door het plafond schieten zodra de woning van huurder wisselt.

Fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam Sofyan Mbarki is blij met de plannen: “Met deze plannen laten we als stad een trendbreuk zien. We gaan niet meer bouwen voor de hoogste bieder zoals liberale partijen graag willen, maar voor alle mensen die er nu niet tussenkomen zoals gezinnen, middeninkomens en starters. Daarnaast moeten we wel een belangrijke risicofactor in de gaten houden: een tekort aan bouwvakkers. Ik ga graag met de Amsterdamse raad én landelijke politiek in gesprek om oplossingen te bedenken voor dit dreigende probleem.”

Lees hier een uitgebreid verslag van de bouwplannen van het college.