Politiek Café De Rode Werf 11 maart: Actie, Actie, Actie!

5 maart 2019

In de week vóór de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen op woensdag 20 maart staan veel demonstraties op het programma, in een poging kiezers en volksvertegenwoordigers te beïnvloeden. Zo staat er een klimaatmars gepland, gaan de ‘gele hesjes’ weer de straat op en zijn er diverse bijeenkomsten en acties voor goed onderwijs en betere pensioenplannen.

Maar hebben dergelijke acties  wel invloed op de politiek? Wat is daarvoor eigenlijk nodig? Wanneer werken ze wel en wanneer niet? Gaan deze acties slagen?

Deze vragen gaan we in ons Politiek Café De Rode Werf op maandag 11 maart beantwoorden. We doen dit vanaf 20:00 uur in de Roode Bioscoop!

Onder leiding van Maurits Appeldoorn gaan vertegenwoordigers van deze actiegroepen hierover in gesprek met professor Bert Klandermans, deskundige in de succesfactoren van straatprotesten en Gijs van Dijk, PvdA-Tweede Kamerlid en oud-vice-voorzitter van de vakbond FNV. De ‘gele hesjes’ worden vertegenwoordigd door Ingeborg Westerhoff, de klimaatspijbelaars door Martine Doppen en Merel Vlak, en de pensioenacties door Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV.

Halverwege de avond laten De Kiesvrouwen kort zien hoe zij als theatermakers politieke actie voeren, met als doel jongeren naar de stembus te krijgen.

Programma

20.00     Welkom door Maurits Appeldoorn

20.05     Ingeborg Westerhoff, Merel Vlak en Kitty de Jong vertellen ieder wat ze met hun acties willen bereiken, hoe ze de politiek hiermee denken te beïnvloeden. Met welke resultaten zijn ze tevreden?

20.25     Presentatie Bert Klandermans over wat demonstraties al dan niet succesvol maken

20.45     Reactie actievoerders op presentatie door Klandermans, vragen zaal

21.00     Act door De Kiesvrouwen,

21.10     Gijs van Dijk reageert op de sprekers. Wat voor acties en argumenten kunnen hem als politicus overtuigen, en waarom? En welke ervaringen heeft hij hier zelf mee, als oud-actievoerder bij de FNV?

21.20     Discussie tussen sprekers en vragen uit de zaal

21.40     Einde