Door Henk Boldewijn op 22 juni 2016

Plannen voor ‘Amsterdam uitstootvrij in 2025’ niet radicaal genoeg

Amsterdam is met 6 van de 20 meeste vervuilde straten in Nederland ook de meest vervuilde stad van Nederland. Niet zo gek dat het college van Amsterdam voor schonere en gezondere lucht is Amsterdam. De verbrandingsmotor heeft inderdaad zn langste tijd gehad en het college neemt dan ook allerlei maatregelen om Amsterdam in 2025 uitstootvrij te maken.

Maatregelen zoals milieuzones voor brom- en snorfietsen, bestelauto’s, taxi’s en touringcars instellen en maatregelen voor schoner parkeren nemen. Klinkt radicaal, maar wij vinden dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan en dus onvoldoende zijn om in Amsterdam in 2025 daadwerkelijk 100% emissieloos vervoer te bewerkstelligen.

Het gaat hier om de volksgezondheid van Amsterdammers en daar mag, nee moet, het college meer ambitie tonen om ook daadwerkelijk te zorgen voor schone(re) lucht.

Dus komen duoraadsleden Ger Jager en Henk Boldewijn met de volgende voorstellen.

  • Stimuleer Amsterdammers om hun huidige auto’s, brommers en scooters om te bouwen naar 100% emissieloos. Dat is duurzaam en bevordert de werkgelegenheid in de ambachtelijke werkplaatsen en garages.
  • Onderzoek hoe we ervoor kunnen zorgen dat het voor Amsterdammers makkelijker wordt om emmissieloze voertuigen aan te schaffen via een aanmoedigingsregeling. Daarmee moeten we ook voorkomen dat schoon rijden alleen voor bemiddelde Amsterdammers mogelijk wordt en dat minima in hun mobiliteit beperkt gaan worden.
  • Onderzoek hoe we het makkelijker kunnen maken om ondernemers elektrische bestelwagens en bedrijfswagens aan te laten schaffen via een financiele regeling.
  • Tenslotte willen we graag een uitzondering voor oldtimer brommers en scooters van voor ‘88. Hierbij wordt er recht gedaan aan de historische waarden van deze vehikels zonder de milieudoelstellingen te ondergraven.

Duo-raadslid Ger Jager
Raadslid Henk Boldewijn

Henk Boldewijn

Henk Boldewijn

Henk Boldewijn is gemeenteraadslid van de PvdA, hij was sinds 2006 lid van de stadsdeelraad Zuidoost. Hij werkt als gymleraar op een basisschool in Amsterdam Zuidoost. Henk is woordvoerder Verkeer & Vervoer. “Ik sta voor een stad in beweging, Waar mensen verbondenheid voelen, sportief en tolerant zijn, Een veilige stad met voldoende werk en betaalbare

Meer over Henk Boldewijn