Door op 9 februari 2015

Orhan Kayar blogt: strijd tegen jonge zwaarlijvigheid

Twee weken geleden bracht de GGD Amsterdam nieuwe cijfers uit over overgewicht bij kinderen die ik ronduit schokkend vond om te lezen. Een ruime 27% van de tieners is te zwaar. Zelfs bij vijfjarigen gaat het al hard. Bijna een op de vijf van de vijfjarigen is te zwaar. Ondanks de inspanningen van de wethouder in de vorige en huidige collegeperiode zien we dat er nog steeds meer kinderen te dik blijken. Ik vind dat een ronduit zorgelijke ontwikkeling.

Verkeerde eetgewoonten en weinig beweging leiden al snel tot zwaar overgewicht. En dat heeft vervolgens weer vele negatieve gevolgen voor de gezondheid, waaronder diabetes op jonge leeftijd. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen ook in de toekomst een zorgeloos leven tegemoet gaan en de zorgkosten over twintig jaar niet nog vele malen exponentieel gegroeid zijn, is het belangrijk om het probleem nu doortastend preventief aan te pakken.

Als raadslid heb ik besloten dat dit probleem tot mijn kernactiviteiten als raadslid zal behoren. Ik zal er alles voor doen om ervoor te zorgen dat we over een ruime drie jaar kunnen stellen dat het aantal te dikke kinderen in Amsterdam is afgenomen. In de laatste commissievergadering heb ik de wethouder vragen gesteld over het huidige beleid. Op dit moment werk ik hard aan de uitwerking van een initiatiefvoorstel om zwaarlijvigheid bij jongeren te bestrijden. Ik zal dit plan dit voorjaar aan de gemeenteraad voorleggen, in de hoop dat ik hen ook meekrijg in de strijd tegen obesitas.

Mocht u mij nog tips en adviezen kunnen toesturen die ik mee kan nemen, dan is dat zeer welkom. Mailt u mij gerust op: o.kayar@raad.amsterdam.nl.