7 mei 2021

Nieuw bij de PvdA: Virve Biermans (27)

Het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam groeit gestaag door door de aanwas van veel nieuwe leden. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van hen aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Virve Biermans (27): “Ik hoop bij de PvdA een plek te vinden om mijn boosheid over onrecht in te zetten.”

Samenstelling: Ben van Bemmel

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Virve Biermans, 27 jaar. Ik studeerde Filosofie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap in Amsterdam en werk op dit moment bij Vannimwegen. Dat is een adviesbureau voor organisaties in de publieke sector: gemeenten en woningcorporaties. Ik doe onderzoek en geef advies over participatie, leefbaarheid in buurten, huisvesting van statushouders en organisatievraagstukken. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel vrijwilligerswerk gedaan. Dat heb ik sinds kort op een lager pitje gezet, waardoor er weer tijd vrij kwam voor iets nieuws: de PvdA! Verder ben ik gek op kickboksen, dansen en doelloos met een koffietje door Amsterdam struinen.”

“Ik droom stiekem van een huisje in een van de tuindorpen in Amsterdam-Noord.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Ik ben in Nijmegen opgegroeid. In 2012 ben ik naar Amsterdam verhuisd om te studeren. Sindsdien heb ik al in zes verschillende huizen en wijken in Amsterdam gewoond. Op dit moment woon ik in de Staatsliedenbuurt. Een heerlijke buurt, maar ik droom stiekem van een huisje in een van de tuindorpen in Amsterdam-Noord.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
“Ik ben eigenlijk altijd al politiek geïnteresseerd en links georiënteerd geweest. Er zijn een aantal zaken die ik belangrijk vind, die mij boos maken en waar ik voor wil strijden. Gelijke behandeling, ongeacht achtergrond, huidskleur, sociaal milieu of geaardheid. Gelijke kansen in het onderwijs en het krijgen van een baan. Een goed inburgeringsbeleid. Een veilig thuis voor iedereen (in een woning die je kan betalen). En toegankelijke kunst en cultuur voor iedereen. De PvdA strijdt, meer nog dan andere partijen, voor dezelfde waarden.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Moeilijke vraag, ik waardeer eigenlijk best veel PvdA politici. Maar ik zal er twee noemen: Sofyan Mbarki en Marjolein Moorman. Zij vechten allebei vanuit een enorme passie voor meer kansengelijkheid in Amsterdam. Dat inspireert mij!”

“Sofyan Mbarki en Marjolein Moorman vechten allebei vanuit een enorme passie voor meer kansengelijkheid in Amsterdam. Dat inspireert mij!”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?
“Ik ben nu een maand lid van de PvdA en ik kreeg een enorm warm welkom. Drie PvdA-ers namen in de eerste dagen van mijn lidmaatschap contact met me op om te vragen wat ze voor me konden betekenen en waar ik aan wilde deelnemen.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Ik loop regelmatig tegen beleid aan waar ik niet achter sta en hoop bij de PvdA een plek te vinden om mijn boosheid over onrecht in te zetten. Ik help graag mee bij de ontwikkeling van het verkiezingsprogramma voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast hoop ik de politieke wereld en de mensen daarin beter te leren kennen.”

“Ik hoop bij de PvdA een plek te vinden om mijn boosheid over onrecht in te zetten.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
“Het mooie aan Amsterdam is dat elke buurt een dorp op zich is. Alle buurten hebben zo’n ander karakter. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van de culturele diversiteit in de Indische Buurt: de verschillende mensen, winkeltjes, eettentjes en cafés. De Staatsliedenbuurt en Spaarndammerbuurt hebben prachtige gebouwen en kleine verstopte eettentjes en buurtcafés. En de NSDM-werf heeft iets ruimtelijks en rauw Oost-Berlijn-achtigs.”

“Het mooie aan Amsterdam is dat elke buurt een dorp op zich is.”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“Ongelijke kansen, ongelijke behandeling en armoede in de stad.”

We zitten door de coronacrisis in een rare tijd, maar ook een leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?
“Door de coronacrisis is de ongelijkheid in Nederland alleen maar toegenomen. De Nederlandse overheid heeft steunpakketten ingezet, maar dat is nog lang niet voldoende. Juist deze tijd zou moeten laten zien dat Nederland meer overheidssteun en een linkser politiek beleid nodig heeft.”

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is?
“Ik heb heel veel zin om weer eens naar de film te gaan! Voor de lockdown ging ik twee keer per week naar een van de arthouse bioscopen in mijn buurt. En ik mis het dansen in een grote menigte. Dat is een uitlaatklep die moeilijk op een andere manier na te bootsen is.”

Tot slot, er komen gemeenteraadsverkiezingen aan in maart 2022. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?
“Ja! Vind je gelijkwaardigheid en gelijke kansen, huisvesting voor iedereen en leefbare wijken belangrijk? Stem dan PvdA. Samen kunnen we een verschil maken!”

“Samen kunnen we een verschil maken.”

Wil jij ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ben van Bemmel (29)