2 juni 2021

Nieuw bij de PvdA: Noëlle Langereis (21)

Het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam groeit gestaag door door de aanwas van veel nieuwe leden. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van hen aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Noëlle Langereis (21): “Bij Lilianne Ploumen staan vrouwenrechten altijd op één.”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Noëlle, 21 jaar oud en ik zit momenteel in het tweede jaar van European Studies op de UvA. Daarnaast geef ik bijles aan middelbare scholieren en werk ik elke zaterdag in de kledingwinkel van mijn ouders op de Albert Cuypmarkt. In mijn vrije tijd hou ik ervan om musea te bezoeken of te gaan lunchen met vrienden, maar sinds de lockdown ben ik wandelen in de stad ook steeds leuker gaan vinden.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Net na de middelbare school ben ik naar Amsterdam verhuisd. Ik heb 1,5 jaar in de Rivierenbuurt gewoond maar toen de pandemie uitbrak ben ik weer terug naar mijn ouders in Purmerend gegaan. Ik ben eigenlijk net naar Bos en Lommer verhuisd, maar helaas kan ik hier alleen een paar maanden blijven, dus na de zomer zal ik weer op zoek moeten gaan. Toch vind ik het erg leuk om nu een ander gedeelte van Amsterdam te ontdekken.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
“Ik vond de politiek altijd al interessant maar ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht om zelf lid te worden, tot dit jaar. Niemand in mijn directe omgeving was eigenlijk lid van een politieke partij dus het voelde voor mij nogal een ver van mijn bed-show. Een paar maanden voor de verkiezingen begon ik meer te lezen over de partijen en hoewel ik bij de Europese en provinciale staten verkiezingen PvdA had gestemd, was afgelopen maart de eerste keer dat ik voor de Tweede Kamer mijn stem mocht uitbrengen en dus wilde ik meer onderzoek doen. Ik realiseerde mij snel dat mijn idealen erg overeenkomen met die van de PvdA en door het feit dat er zoveel twintigers op de lijst stonden geeft de PvdA mij het gevoel dat jonge mensen een verschil kunnen maken en echt gehoord worden.”

“De PvdA geeft mij het gevoel dat jonge mensen een verschil kunnen maken en echt gehoord worden.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Dit is misschien niet zo verrassend maar Lilianne Ploumen. Ik had laatst haar autobiografie gelezen en hoewel zij opgegroeid is in een compleet andere omgeving en tijd dan ik, vind ik het mooi om te zien dat vrouwenrechten altijd bij haar op nummer één staan. Ik zie haar zeker als een voorbeeld omdat ik na mijn studie graag bij Buitenlandse Zaken wil gaan werken en zelf ook voor gelijke rechten wil strijden in landen waar het nog niet zo vanzelfsprekend is. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik bij de laatste verkiezingen op Mikal Tseggai uit Den Haag heb gestemd aangezien ik graag meer jonge vrouwen in de politiek wil zien. Volgens mij kan zij veel jongeren inspireren en hen laten zien dat het niet onmogelijk is om nu al actief te zijn in de politiek en dat het juist heel interessant is om meer te doen dan alleen stemmen.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdAers en hoe ervaarde je dat?
“Door corona heb ik dus nog geen fysieke evenementen kunnen bijwonen maar mijn eerste kennismaking was een paar maanden geleden toen de JS een online meeting had gehouden voor nieuwe leden. Ik voelde me meteen op mijn plek en het was heel fijn om te praten met leeftijdsgenoten die redelijk dezelfde meningen delen en net zo maatschappelijk betrokken zijn. Ik hoop dat ik in de toekomst nog de kans zal krijgen om PvdA’ers te ontmoeten!”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Vooral vrijwilligerswerk doen, maar ook nieuwe mensen ontmoeten. Purmerend is een nogal rechts-georiënteerde stad en hoewel dat ongetwijfeld tot boeiende discussies kan leiden, vind ik het fijn om meer gesprekken te voeren met mede PvdA-leden en toekomstige activiteiten bij te wonen.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
“Het mooiste aan Amsterdam is haar unieke identiteit en de kracht om iedere inwoner zich thuis te laten voelen. Als ik een fysieke plek zou moeten noemen dan denk ik dat de Bazel een van mijn favoriete gebouwen is in Amsterdam.”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“Uit het perspectief van een student natuurlijk dat een kamer of studio huren voor meer dan 700 euro of een starterswoning kopen voor meer dan 4 ton niet meer de norm is. Maar daarnaast vind ik het ontzettend belangrijk dat alle kinderen gelijke kansen krijgen, ongeacht achtergrond. Na het zien van de documentaire ‘Klassen’ en door wat ik zelf hoor bij het bijles geven heb ik me gerealiseerd dat er nog veel gedaan moet worden om gelijke kansen te bieden aan alle kinderen.”

“Er moet nog veel gedaan worden om gelijke kansen te bieden aan alle kinderen.”

We zitten door de coronacrisis in een rare tijd, maar ook een leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?
“Ik denk dat een van de belangrijkste lessen is dat we niet alles voor lief moeten nemen. Dat geldt voor onze familie, onze vriendschappen en zeker voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. Bovendien laat de pandemie duidelijk zien hoe afhankelijk we zijn van goed onderwijs en goede zorg, en dat hier niet meer op bezuinigd kan worden.”

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is?
“Reizen! Ik zou eigenlijk na de zomer op uitwisseling gaan en dat gaat helaas niet door, maar ik heb ontzettend veel andere reisplannen als de pandemie voorbij is.”

“De pandemie laat duidelijk zien hoe afhankelijk we zijn van goed onderwijs en goede zorg.”

Tot slot, er komen gemeenteraadsverkiezingen aan in maart 2022. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?
“Goede vraag, dan kan ik mijn pitch alvast voorbereiden. Wil je een eerlijke kans in het onderwijs of wanneer je gaat solliciteren? Wil je meer gelijkheid onder alle inwoners in de stad zien? Wil je niet 10 jaar hoeven wachten op een sociale huurwoning? Wil je het lerarentekort oplossen? Wil je dat de musea en culturele instellingen in Amsterdam blijven bestaan? Ik kan nog wel even doorgaan, maar als je hier “ja” op hebt geantwoord, dan verdient de PvdA jouw stem.”

Wil jij ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ronit van der Schaaf (24)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ben van Bemmel (29)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Virve Biermans (27)