29 januari 2021

Nieuw bij de PvdA: Latifa Zian (33)

In 2020 werden 341 Amsterdammers lid van de PvdA. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van het aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Latifa Zian (33) uit Amsterdam-Noord!

 

Dag Latifa, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Latifa Zian. Ik ben 33 jaar. Ik heb twee kinderen en woon met mijn gezin in Amsterdam Noord. Ik werk bij de gemeente Amsterdam aan het dossier Arbeidsmarkt als beleidsadviseur. Hiernaast hou ik ervan om creatief bezig te zijn met schilderen, maar helaas kom ik daar niet zoveel meer aan toe door het gezinsleven en het thuiswerken in corona-tijd.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Geboren in Oost en daarna verhuisd naar Noord.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
De Partij van de Arbeid is de partij waar ik mee ben opgegroeid. Ik heb een periode gehad dat ik minder actief bezig was met de politiek. Maar door het nieuwe verkiezingsplan, het programma en het feit dat gelijke kansen voor iedereen nu zo centraal staan binnen de partij was ik om. Vooral in een stad als Amsterdam, waar alles en iedereen door elkaar woont, is het belangrijk een partij te hebben die oog heeft voor de ongelijkheid in de stad. Iedereen is hetzelfde en moet gelijke kansen krijgen om aan een mooie toekomst te bouwen. Dat begint bij het onderwijs, en stroomt door op de arbeidsmarkt. PvdA wil dit op de kaart zetten en daar wil ik een steentje aan bijdragen op mijn manier.”

De Partij van de Arbeid is de partij waar ik mee ben opgegroeid.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
Khadija Arib is mijn voorbeeld sinds jongs af aan. Veel dingen aan haar spreken me aan: haar manier van werken, hoe zij haar achtergrond gebruikt als dochter van migrantenouders die het zover heeft geschopt, de kracht die zij uitstraalt in de Tweede Kamer als voorzitter. Ik ben blij dat ik in een tijd leef waarin ik een Marokkaanse vrouw als rolmodel kan noemen en waar iedere vrouw (westers en niet-westers) met bewondering tegen op kijkt. Want het is een power vrouw!”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdAers en hoe ervaarde je dat?
“Wegens de corona-maatregelen heb ik helaas nog geen PVDA’ers fysiek kunnen ontmoeten. Ik neem wel deel aan online meetings: ik ben actief binnen de werkgroep “de Inclusieve stad”. Hierin werken jonge partijgenoten aan een reeks met als thema de inclusieve stad. De output van de sessies kan gebruikt worden om de koers van de PvdA in Amsterdam te bepalen.”

Khadija Arib is mijn voorbeeld sinds jongs af aan.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Omdat ik van jongs af aan met verschillende brillen heb gekeken naar de partij wil ik met mijn lidmaatschap helpen om de koers van de partij te bepalen. Maar ik wil ook meedenken hoe we jonge partijleden met diverse achtergronden kunnen benaderen, activeren en behouden voor de partij. Ik doe ook mee aan congressen en zie mijzelf actief deelnemen aan de verschillende werkgroepen die de PvdA rijk is.” 

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
“Ik vind de Javastraat een prachtige plek in de stad. Hier zie je verschillende culturen bij elkaar die langs en met elkaar leven. Maar ook het aanbod van winkels en horeca is heerlijk divers en inclusief.”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“De ongelijkheid in de stad moet aangepakt worden. Er is nu een erg groot verschil tussen arm en rijk en hierdoor kan het gebeuren dat men zich minder snel mengt met elkaar. Hierdoor ontstaat er segregatie. Dit zie ik als een probleem en zou ik het liefst vandaag willen oplossen.”

“De ongelijkheid in de stad moet aangepakt worden.”

We zitten door de coronacrisis in een rare, maar ook een leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?
Ik hoop dat we elkaar als mens meer gaan waarderen in iedere hoedanigheid door de ervaringen uit de coronacrisis.” 

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is?
Ik kijk vooral uit naar ouderwets netwerken. Mensen ontmoeten en nieuwe inzichten opdoen door met elkaar in gesprek te gaan. En natuurlijk wil ik aan de slag gaan met het mooier maken van ons land en van onze stad.

Tot slot, er komen landelijke verkiezingen aan in maart. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?
“Er is veel ongelijkheid en oneerlijkheid in de stad en in het land. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat duidelijk en overtuigend dat we als partij voor gelijke kansen zullen vechten. Als deze zaken je aan het hart gaan, kan je bijna niet anders dan op onze partij stemmen.”

“In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat duidelijk en overtuigend dat we als partij voor gelijke kansen zullen vechten.”

Wil jij net als Latifa ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier! 

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Karim Abbara (31)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Mario Bijker (27)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Geertje Hulzebos (29)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Willem Mesman Schultz (20)