14 september 2020

Nieuw bij de PvdA: Fabian van Hal (23)

Sinds een aantal maanden groeit het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam weer. In de serie ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal nieuwe Amsterdamse PvdA’ers aan je voor. Wat drijft hen? Waarom kozen zij voor de PvdA en wat vinden zij zo mooi aan Amsterdam? Vandaag in de negende aflevering: Fabian van Hal (23): “In de toekomst lijkt het mij een interessante uitdaging om volksvertegenwoordiger te worden.” 

Dag Fabian, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Hi! Ik ben Fabian, 23 jaar en studeer de master Strafrecht. Daarnaast ben ik bestuurder van strafrechtvereniging M.P. Vrij, sta ik vrijwillig mensen bij via de Strafrechtswinkel en tot slot ben ik erg geïnteresseerd in de klassieke oudheid.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“In 2017 ben ik van Brabant naar Amsterdam verhuisd.”

Wat was het moment waarop je voor het eerst dacht: de PvdA is mijn partij?
“Ik volg al een lange tijd verschillende PvdA’ers op sociale media, maar toen Asscher vorig jaar pleitte om artikel 23 (onderwijsvrijheid) van de Grondwet aan te passen, begon ik pas echt warm te lopen voor de PvdA. Sinds dat moment is mijn interesse met de dag gegroeid.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Keklik Yücel is wat mij betreft mijn PvdA-voorbeeld. Ik waardeer het enorm hoe zij kritisch durfde te zijn over ‘de lange arm van Erdogan’. Op dit moment schrijft zij op Vrij Links, een organisatie die ik hoog heb staan. Daarnaast waardeer ik de inzet van Sham Ahmed binnen de PvdA enorm. Zij stond op plek 13 van de Europese verkiezingen – zodra zij zich weer verkiesbaar stelt, stem ik op haar.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdAers en hoe ervaarde je dat?
“In het verleden ben ik actief geweest bij de jongerenafdeling van een andere partij. Daar heb ik een aantal PvdA’ers ontmoet. Ik ben pas net lid, dus recentelijk heb ik nog maar weinig PvdA’ers gesproken, ik zie ernaar uit om veel leden te ontmoeten!”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Op dit moment zou ik graag een politiek-inhoudelijke rol willen spelen, en het liefst iets dat raakvlakken heeft met het recht. In de toekomst lijkt het me ook een interessante uitdaging om volksvertegenwoordiger te worden – maar eerst wil ik meer levens- en studie-ervaring opdoen zodat ik die taak met verve uit zou kunnen voeren.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
“Op zondagnamiddagen wandel ik graag over de grachten. Het is een oud deel van de stad wat (terecht) zowel nationaal als internationaal erg gewaardeerd wordt.”

Welk probleem in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“In mijn werk als vrijwilliger merk ik hoe stressvol het is wanneer mensen een boete krijgen of schulden hebben. Graag wil ik ervoor zorgen dat de hulp die daarbij komt kijken bekend en toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast, weet ik als student hoe moeilijk het is om aan een kamer te komen en vooral hoe duur de kamers zijn. Die bizar hoge huren mogen liever gisteren dan vandaag verleden tijd zijn.”

Naar wie ging ooit jouw eerste stem? En waarom?
“Naar Kevin van Oort, wethouder van Geertruidenberg, lid van een lokale PvdA/GroenLinks fusie.”

Tot slot, de coronacrisis maakt ons als maatschappij veel duidelijk. Wat heeft het jou geleerd?
“Hoe belangrijk het sociale leven is. Je merkt pas het belang ervan als het weg is. Daarnaast hoor ik verhalen over toenemende depressies – de grote les is ook dat de eenzamen onder ons niet uit het oog moeten worden verloren, ook niet tijdens een crisistijd als deze.”

Wil jij net als Fabian ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier! 

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Mario Bijker (27)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Geertje Hulzebos (29)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Willem Mesman Schultz (20)