17 juni 2021

Nieuw bij de PvdA: Erva Calkin (18)

Het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam groeit gestaag door door de aanwas van veel nieuwe leden. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van hen aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Erva Calkin (18): “Corry Tendeloo inspireert mij enorm.” 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Erva Calkin, 18 jaar een trotse moslima en aan het einde van mijn middelbare school-avontuur. Ik heb drie maanden vakantie, genoeg tijd voor mijn hobby’s: schaken, sudoku’s maken, debatten volgen, met vrienden afspreken, lezen en netflix kijken. Volgend jaar begin ik aan de docentopleiding voor het vak maatschappijleer, aan de HvA. Terwijl ik studeer wil ik bijles geven en mee blijven doen met diverse activiteiten van de PvdA en Jonge Socialisten.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Ik ben geboren in Almere, een prachtige groeiende stad waar ik op een dag weer naar terug zou willen verhuizen. Sinds 2016 mag ik mijzelf Amsterdammer noemen en woon ik met mijn gezin in een prachtig appartement aan de Amstel.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
“Ik raakte al op jonge leeftijd politiek geïnteresseerd, vooral leiderschap om op te komen voor de mensen die het het hardste nodig hebben sprak mij erg aan. De PvdA en opkomen voor je idealen zijn erg belangrijk binnen mijn gezin. Zo ben ik ook opgegroeid, om op de juiste manier het gesprek aan te gaan. In de derde klas kreeg ik een stage-opdracht van school, mijn moeder dacht met mij mee en we kwamen uit op een stage in de politiek. Ik mocht een dagje meekijken bij Kirsten Van den Hul die toentertijd in de Tweede Kamer zat. Ik vond dit hartstikke cool en inspirerend. Asscher vroeg mij toen ook: ‘Zien we je hier over een paar jaar weer terug?’ Ik zou dat zeker willen om de PvdA idealen te mogen vertegenwoordigen binnen de politiek. Begin 2020 zette ik de stap om lid te worden van de Jonge Socialisten. In het begin twijfelde ik nog tussen GroenLinks en de PvdA, maar nu en ben ik superblij dat ik al anderhalf jaar mijzelf lid mag noemen van de Jonge Socialisten en sinds kort van de PvdA.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Ik heb veel bewondering voor naoorlogse PvdA politici zoals Corry Tendeloo, zij was een feministe, lerares en politicus, die na de oorlog stond voor haar idealen en ervoor zorgde als alleenstaande vrouw dat de handelsonbekwaamheid van vrouwen werd afgeschaft. Dit geeft mij de inspiratie dat je als vrouw wel degelijk iets kunt bereiken in de politiek en dat het niet alleen een mannenwereld is, wat helaas door sommige mensen wel zo wordt gezien. Verder inspireert Sophie Heesen mij ook heel erg, zij laat met haar jonge leeftijd en ambitie zien dat je het ook als student kan maken in de politiek.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?
“Mijn kennismaking met de PvdA was toen ik oud-Kamerlid Kirsten van den Hul leerde kennen en stageliep in de Tweede Kamer. Toen ik op school tijdens de geschiedenislessen leerde over de verzorgingsstaat en dat de PvdA daar veel input in had, groeide mijn vertrouwen in de PvdA. Ik besloot mij aan te melden bij de Jonge Socialisten om te kijken of het iets voor mij was, ook na de ideeën van anderen die zeiden dat het handig was als je politiek actief wilt zijn om dan ervaring op te doen bij een partij. Dit pakte erg positief uit en mijn lidmaatschap van de Jonge Socialisten is een van de beste keuzes uit mijn leven gebleken.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Ik wil heel veel halen uit mijn PvdA lidmaatschap, te beginnen bij het matchingsprogramma waar ik mij voor had aangemeld. Verder wil ik veel vrijwilligerswerk doen binnen Amsterdam. Het lijkt mij hartstikke bijzonder om op deze manier mensen te helpen en mensen van allerlei achtergronden en leeftijden te leren kennen. Als de coronaregels soepeler worden kijk ik het meeste uit naar de congressen waar ik weer super graag heen wil gaan. Ik zou graag willen meedenken en -praten over diverse thema’s binnen de PvdA, zoals klimaat. Binnen Europa vind ik dat Frans Timmermans het erg goed doet, ik ben het eens met de punten van de PvdA als het over klimaat gaat binnen Nederland, ik ben het alleen oneens met het kernenergie-vraagstuk. Ik heb mij daarnaast ook aangemeld als meelezer voor het verkiezingsprogramma van de PvdA Amsterdam omdat ik zelf over enkele jaren ook actief wil zijn in de gemeente als raadslid.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
“Aan Amsterdam vind ik de geschiedenis, grachten en musea het mooiste. Daarnaast vind ik het lekker om een wandeling te maken langs de oude grachten en mensen van allerlei plekken uit de samenleving langs te zien komen. Een middagje in het Rijksmuseum of andere musea zoals het Scheepsvaartmuseum doorbrengen vind ik ook heerlijk. Amsterdam heeft met haar rijke geschiedenis veel te bieden.”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“Segregatie en polarisatie. Ondanks de verschillen in geloof, achtergrondkenmerken en huidskleur moeten we één zijn als bevolking. We zijn tenslotte allemaal mensen. Ik zou het prachtig vinden als we elkaar meer tegen komen en nog belangrijker: het gesprek aangaan. Er valt veel van elkaar te leren, juist als ieder een andere invalshoek heeft. Door te praten en te overleggen komen wij er ook uit. Daar staat het Nederlandse parlement immers bekend om, het poldermodel. Ten slotte zou ik religieus onderwijs anders willen vormgeven, met meer regels van welke lessen er besproken worden en dat er meer integratie plaatsvindt tussen mensen met verschillende geloven.”

We zitten door de coronacrisis in een rare tijd, maar ook een leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?
“Corona heeft ons geleerd dat je moet roeien met de riemen die je hebt en niet bij de pakken neer moet zitten als het niet lukt. Ook heeft het laten zien dat we solidair moeten zijn met de ander. Alcoholproducenten die handgel produceren of Ahoy dat tijdelijk tot ziekenhuis wordt omgebouwd zijn daar prachtige voorbeelden van.”

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is?
“Om weer lekker spontaan op pad te gaan naar de bioscoop, stadsmusea en natuurlijk de congressen van de Jonge Socialisten. Ik ben een erg impulsief mens en hou ervan om lekker naar buiten te gaan en dan te kijken wat ik wil gaan doen. Dat winkelen op afspraak en terrasreserveringen; daar zijn we na een jaar allemaal wel een beetje klaar mee denk ik.”

Tot slot, er komen gemeenteraadsverkiezingen aan in maart 2022. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?
“Als allereerste zou ik als docent maatschappijleer in opleiding willen zeggen: ga vooral stemmen op een partij omdat het belangrijk is. Je kunt zelf met jouw ene stem wel degelijk verschil maken. Onze helden uit de eerste feministische golf zoals Aletta Jacobs streden voor vrouwenkiesrecht, laten we daar ook vooral gebruik van maken. Waarom de PvdA? Nou, omdat je gezien de geschiedenis op de PvdA kunt vertrouwen. De afgelopen maanden zijn we het vertrouwen in de politiek verloren maar dat de PvdA opkomt voor haar idealen van kansenongelijkheid bestrijden en een eerlijke toekomst voor iedereen, daar wil ik mijn vertrouwen in blijven houden!”

Wil jij ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ronit van der Schaaf (24)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ben van Bemmel (29)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Virve Biermans (27)