14 april 2021

Nieuw bij de PvdA: Ben van Bemmel (29)

Het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam groeit gestaag door door de aanwas van veel nieuwe leden. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van hen aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Ben van Bemmel (29): “De PvdA is de partij bij uitstek om solidariteit en kansengelijkheid te verstevigen.”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Ben. Ik ben 29 jaar, en ik woon in de Dapperbuurt. Ik volg de master Europees beleid aan de UvA en daarnaast doe ik vrijwilligerswerk. In mijn vrije tijd wandel en fiets ik veel. Verder lees ik van alles, het liefst geschiedenisboeken of historische romans.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Ik ben geboren in de Spaarndammerbuurt. We zijn naar Castricum verhuisd toen ik 6 was, en daar ben ik verder opgegroeid. Ik ben weer naar de stad getrokken toen ik ging studeren op mijn 18e. Ik heb de afgelopen elf jaar in West en Oost gewoond.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
“Dat heb ik vanuit huis meegekregen, mijn ouders stemden altijd PvdA. Ze hebben me dan ook opgevoed met sociaaldemocratische waarden, zoals solidariteit en gelijkheid, in het achterhoofd. Verder ligt het welzijn van Amsterdam me na aan het hart. Ik ben me ervan bewust hoeveel de PvdA voor de stad heeft betekend, en daarom voel ik mij ook verbonden met de partij.”

“Ik ben me ervan bewust hoeveel de PvdA voor de stad heeft betekend, en daarom voel ik mij ook verbonden met de partij.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Ik vind Frans Timmermans een integere en inspirerende politicus om meerdere redenen. Ik waardeerde zijn daadkrachtige en oprechte optreden rond de ramp met MH17. Ook het feit dat hij de overstap naar Brussel heeft gemaakt om zich eerst in te zetten voor de grondrechten, en nu voor het welzijn van alle Europeanen vind ik inspirerend. De hoeveelheid energie en passie die hij nu steekt in het realiseren van de Green Deal is bewonderenswaardig.”

“De hoeveelheid energie en passie die Frans Timmermans nu steekt in het realiseren van de Green Deal is bewonderenswaardig.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdAers en hoe ervaarde je dat?
“Tot nu toe heb ik alleen online ontmoetingen met andere PvdA’ers gehad door de coronacrisis. Ik ben lid van het team communicatie van de PvdA Amsterdam, en ik ontmoet de andere leden wekelijks virtueel. Het is een fijne samenwerking, waarin er veel goede ideeën en initiatieven langskomen. Ik heb een online interview met Carolien de Heer mogen afnemen naar aanleiding van haar nieuwe functie als bestuurder in West, dat vond ik ook een interessante ervaring.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Naast mijn werkzaamheden in het communicatieteam heb ik meegedaan aan het vullen van brievenbussen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Ik vond het een verrijkende ervaring om een steentje bij te kunnen dragen aan de campagne. Verder heb ik me voorgenomen om veel mee te denken over de koers van de partij middels de ledendemocratie. Ik vind dit een zeer mooi initiatief.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
Ik vind het Universiteitskwartier een prachtig deel van de stad. Niet alleen om de mooie gebouwen, maar ook om de relatieve rust en de sfeer die er in de zomer hangt. Verder vind ik het Spui een erg leuk plein, zowel vanwege de uitstraling als de wekelijkse boekenmarkt (in normale tijden).”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“De wooncrisis moet zo spoedig mogelijk aangepakt worden. Het is te gek voor woorden dat er een tekort is aan betaalbare woningen en doorstroommogelijkheden voor mensen met lage- en middeninkomens. Dit vergroot de ongelijkheid in de stad, die sowieso al te groot is. Daarom vind ik het voornemen van de PvdA om ‘Voor mensen boven markt’ te kiezen in de huisvesting een zeer sterk punt. Verder vind ik het belangrijk dat de zorgmedewerkers (zowel in de stad als door het hele land) de erkenning krijgen die ze verdienen. Ik vind het niet uit te leggen dat zorgmedewerkers, die ons beschermen in de coronacrisis, geen extra salaris krijgen en dat er geen structurele aanpak is om de werkdruk op de langere termijn te verlichten.”

“Het is te gek voor woorden dat er een tekort is aan betaalbare woningen”

We zitten door de coronacrisis in een rare, maar ook een leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?
“We moeten als maatschappij meer perspectief bieden aan mensen die het moeilijk hebben. Ik denk dat iedereen in de huidige lockdown voelt hoe naar het is om even geen duidelijk perspectief te hebben. Er zijn mensen die hier veel langduriger mee om moeten gaan. Zij verdienen ook een waardig bestaan. Daar zijn zij, maar ook de maatschappij als geheel mee geholpen. Persoonlijk leer ik door deze crisis ook om dankbaar te zijn voor wat ik heb. Ook al is mijn studie nu volledig online en mis ik hierdoor veel contact en kansen, kan ik in ieder geval door studeren.”

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is?
“Ik kijk er het meest naar uit om mijn vader weer te zien, hij woont in het buitenland en ik kan hem dus al een tijdje niet meer opzoeken. Verder hoop ik een stage te kunnen lopen in oktober en zo de eerste stappen in mijn carrière te zetten.”

Tot slot, er komen in 2022 gemeenteraadsverkiezingen aan. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?
“Onder het huidige kabinet zijn zowel de maatschappelijke ongelijkheid als de maatschappelijke tegenstellingen sterk toegenomen. De coronacrisis laat zien dat onderlinge solidariteit geen luxe is, maar noodzaak. De PvdA is de partij bij uitstek om solidariteit en kansengelijkheid te verstevigen. De partij verbindt mensen onderling en biedt ruimte aan mensen van elke leeftijd en elke komaf. Een stem op de PvdA is een stem voor een sterkere samenleving.”

“De partij verbindt mensen onderling en biedt ruimte aan mensen van elke leeftijd en elke komaf.”

Wil jij ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!