9 juli 2021

Nieuw bij de PvdA: Bela Hulsman (23)

Het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam groeit gestaag door door de aanwas van veel nieuwe leden. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van hen aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Béla Hulsman (23): “Een stem op de PvdA is een stem voor meer gelijkheid en solidariteit.” 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Goedendag. Ik ben Béla Hulsman en ben 23 jaar oud. Momenteel ben ik bezig met de afronding van mijn Master Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Leiden. Hiervoor schrijf ik mijn scriptie over de invloed van de EU op het Nederlandse woonbeleid. Als bijbaan naast mijn studie sta ik achter de bar bij het debatcentrum de Balie. Verder trap ik twee keer per week een balletje bij mijn voetbalclub AVV Swift.” 

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen? 

“Ik ben een trotse geboren en getogen Amsterdammer! De Staatsliedenbuurt is de buurt waar ik opgroeide, een leuke en fijne buurt. Momenteel woon ik op de Van Woustraat, een straat waar van alles voorbij komt en gebeurt.”  

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij? 

“Een precies moment is moeilijk vast te stellen, ik kom uit een familie waar veel over politiek wordt gesproken en zodoende raakte ik verknocht aan de sociaaldemocratische waarden. De groeiende ongelijkheid in Nederland was uiteindelijk de reden om mijzelf aan te melden bij de PvdA. Ik wil mij graag inzetten voor een eerlijker land, waarin iedereen zich kan ontwikkelen. De PvdA staat voor die waarden en doelen. 

“De groeiende ongelijkheid in Nederland was uiteindelijk de reden om mijzelf aan te melden bij de PvdA.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?

“Job Cohen! Toen ik klein was probeerde er ooit iemand in te breken bij de buren, waarna ook geweld was gebruikt. Cohen kwam toen zelf langs om te praten met me buurvrouw. Dit mooie gebaar en deze betrokkenheid laat mooi zien dat politiek meer is dan enkel beleid en hoe belangrijk lokale politiek kan zijn.”  

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?

“Ik ben nu een dikke maand lid van PvdA en de kennismaking is erg verwelkomend, ondanks de Corona beperkingen. Het is erg motiverend om zo ontvangen te worden en te merken dat de partij je er graag bij heeft.” 

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?

“Ik zou graag bij willen dragen aan het beleid van de PvdA Amsterdam. Ik vecht graag voor een eerlijkere en daarmee een mooiere stad. Verder zou ik graag meer inzichten willen verwerven in de politieke wereld.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam? 

“Het mooiste aan Amsterdam vind ik dat, ondanks enige scheiding, mensen van alle lagen en afkomsten samen met elkaar wonen. Met de liberalisering van de sociale huur neemt dit helaas af, maar ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat men met elkaar leeft en elkaar leert kennen. Verder vind ik het altijd prachtig hoe er in de zomermaanden massaal wordt gezwommen in de stad.” 

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen? 

“Het woonprobleem. Volgens mij beginnen en eindigen veel problemen met huisvesting. Wonen is een onderwerp wat verbonden is met vrijwel alle sociale vraagstukken zoals; integratie, vermogensongelijkheid en het onderwijs (zeker tijdens corona met thuis onderwijs).” 

“Volgens mij beginnen en eindigen veel problemen met huisvesting.”

We zitten door de coronacrisis in een rare tijd, maar ook een leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?

“Toen het virus vorig jaar uitbrak hoopten velen dat Covid-19 een katalysator was voor het ontstaan van een eerlijkere, post-neoliberale tijd. Maar met het einde van de crisis in zicht, lijkt de drang naar deze vernieuwing juist weer uit het zicht te raken. Veel oude patronen lijken terug te keren, zonde! Laten we deze mogelijkheid tot verandering niet vergeten en deze crisis gebruiken om een nieuw pad in te slaan.”

“Laten we niet vergeten deze crisis te gebruiken om een nieuw pad in te slaan.”

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is? 

“Ik kijk erg uit naar het volledig open zijn van de culturele sector. Ik vond het heerlijk om me mee te laten nemen in alle mooie en leuke plekken van Amsterdam. Het uitgaan, de musea en bioscopen worden erg gemist.” 

Tot slot, er komen gemeenteraadsverkiezingen aan in maart 2022. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?

“Een stem op de PvdA is een stem voor meer gelijkheid en solidariteit, voor een stad waarin we voor elkaar zorgen en elkaar helpen. “ 

Wil jij ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Erva Calkin (18)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ronit van der Schaaf (24)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Ben van Bemmel (29)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Virve Biermans (27)