Door Marjolein Moorman op 17 december 2016

Marjolein Moorman over Airbnb in The New York Times

‘We hadden een nieuwe deal met Airbnb nodig omdat de vorige niet toereikend was om illegale verhuur te handhaven. Met deze nieuwe boterzachte deal is het maar de vraag of Airbnb zich wel aan de regels gaat houden’ zegt fractievoorzitter Marjolein Moormans in de NYT. Ze werd geinterviews naar aanleiding van de overeenkomst die New Orleans sloot met Airbnb: ‘New Orleans Becomes New Model for Airbnb to Work With Cities‘. De overeenkomst is een stuk steviger dan de kersverse deal die wethouder Ivens met Airbnb sloot en wordt derhalve ook een voorbeeld voor andere steden genoemd.

Wat New Orleans wél voor elkaar kreeg (en Amsterdam niet)

  • Data: Airbnb deelt specifike data met de stad New Orleans. Namen en adressen, deze worden overigens niet publiek gemaakt. Daarmee kan de gemeente verhuurders (en huizen) registreren en als nodig boetes uitdelen. ‘The city can even shut off utilities for airbnb properties where rules are being broken.’ Amsterdam krijgt enkel geaggregeerde data (algemene data die overigens ook op Inside Airbnb te vinden zijn).
  • Verhuurders moeten een vergunning hebben. Dit is een gebaar naar de hotelbranche.
  • Beleidsmedewerkers gaan ervan uit dat het ze MEER geld gaat kosten om de regels te kunnen handhaven, dus draagt airbnb hotelbelasting plus 1 dollar per nacht af ‘free from guests’. Amsterdam wil juist haar handhaving naar andere verhuursites verplaatsen nu er afspraken zijn gemaakt met Airbnb. Echter dat betekent dat het bestrijden van illegale verhuurders bij Airbnb ligt. Hoe je het ook wendt of keert, Airbnb heeft een winstoogmerk en daarmee is het geen goed idee dat de gemeente de verantwoordelijkheid om illegale verhuur te controleren aan Airbnb overdraagt.

Model New Orleans als voorbeeld

NYT schrijft dat de gemeenschappelijke aanpak in New Orleans een model is voor andere steden. Ter bevestiging beschrijft Airbnb in een “policy tool chest” de meer cooperatieve richtlijnen gebaseerd op het model van New Orleans. Het bedrijf zegt dat het deze richtlijnen als voorbeeld neemt bij toekomstige samenwerkingen met steden.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Fractievoorzitter Marjolein Moorman is Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. Kijk ook eens op www.marjoleinmoorman.nl “Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen. Daarom maak

Meer over Marjolein Moorman