15 mei 2007

Manons brief aan een politieagent

Beste Casper,

Het afgelopen jaar heb ik als fractievoorzitter van de PvdA veel gesproken met bewoners en maatschappelijke organisaties om te kijken hoe de veiligheid in de stad kan worden verbeterd.
Op veel plekken in Amsterdam gaat het best goed, maar ik ben ook een aantal keer flink geschrokken, omdat er sprake was van grote overlast. Alcoholisten die thuiswerkers het leven zuur maakten, drugsdealers waar niet tegen werd opgetreden en langdurige jongerenoverlast. Het is triest dat deze situaties blijven voortbestaan. Degene die de overlast veroorzaken, vergooien hun toekomst en voor degene die met de overlast moeten leven is het woongenot vergald.
Als surveillant van de politie heb jij de afgelopen jaren hier in Amsterdam op straat rondgelopen. Ik ben benieuwd wat jouw beeld over de veiligheid in Amsterdam is en wat je ervaringen zijn. Ik ben ook benieuwd of je de hierboven beschreven situaties bent tegengekomen en wat je als politieman op zo’n moment kan betekenen voor zo’n buurt.

Nu is het voor mij natuurlijk wel gemakkelijk om langs te komen, te zien dat het niet goed gaat en vervolgens te roepen dat het anders moet. De PvdA-fractie denkt echter ook na over oplossingen. Een gedeelte van de oplossing zit volgens ons in directer betrekken van de bewoners bij het wel en wee van de buurt. Zo gaan agenten in stadsdeel Centrum elke week met ambtenaren van het stadsdeel en bewoners de wallen op om te kijken waar het niet goed gaat. Dan wordt ook meteen uitgewisseld welke problemen al wel zijn opgelost en welke niet. De bewoners zijn meer tevreden en de politie en ambtenaren zijn goed op de hoogte van wat er speelt. Zulke ‘buurtschouwen’ zijn er ook in andere stadsdelen maar de frequentie en de betrokkenheid van de buurtschouwen in het centrum zijn uniek. Ik ben benieuwd of jij ook ervaring hebt met buurtschouwen.

In Amsterdam wordt veel gesproken over het tekort aan politieagenten. Veel politieagenten beginnen hun carrière weliswaar in Amsterdam maar kiezen uiteindelijk toch voor een randgemeente waar het werk rustiger is. Ik vraag me af of jijzelf ook veel collega’s ziet vertrekken en of je denkt dat de zwaarte van het werk hiervan de oorzaak is. Het kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat het vinden van een huis in Amsterdam moeilijk is en het leven duur. Wij vinden dat politieagenten in grote steden als Amsterdam extra scholing zouden moeten krijgen om met de emotionele belasting en werkdruk van het politiewerk in Amsterdam om te gaan. Hier zou dan ook een extra bonus tegenover moeten staan. Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt.

Hartelijke groet,

Manon van der Garde
Fractievoorzitter PvdA Amsterdam
www.manonvandergarde.nl

Waar ben je naar op zoek?