Door op 9 maart 2016

Maatregelen voor balans in de stad

Vandaag sprak de gemeenteraad over evaluatie van het rapport Stad in Balans, het rapport over onder andere toerisme, drukte in de stad en de snelle ontwikkelingen van Amsterdam op dit vlak. PvdA-woordvoerder Dennis Boutkan stelde in het debat dat het tijd wordt om scherpere keuzes te maken. Wat de fractie van PvdA Amsterdam betreft is ongebreidelde groei geen streven en moet er gestuurd worden op een stad waar zowel inwoner als toerist graag verblijft.

Een van de keuzes die de PvdA hierin graag wil maken, is een harde hotelstop in stadsdeel Centrum. Op dit moment is er al een hotelstop ingevoerd, maar zijn daar ook enkele uitzonderingen op gemaakt. Zo gaat de hotelstop niet op voor hotels met een ‘innovatief concept’. De afgelopen tijd hebben we gemerkt hoeveel hotels de mazen in de wet wisten te vinden en bleef het aantal hotels in het centrum toenemen. Boutkan: ‘Het wordt tijd dat we nu rekening gaan houden met de Amsterdammers die moeten omgaan met de drukte en de overlast en geen nieuwe hotels in dit gedeelte van de stad laten bouwen’.

Door het groeiend aantal toeristen dat de stad aandoet, krijgen we helaas op plekken in de stad ook last van negatieve effecten die daarbij komen kijken, zoals bijvoorbeeld illegale vakantieverhuur of winkels zonder horecavergunning die voedsel verkopen. De PvdA hoopt dat, zolang we de bron van deze problematiek nog niet hebben opgelast, we hier als stad zo goed mogelijk op kunnen handhaven. Boutkan: ‘Ik heb het college gevraagd in kaart te brengen welke en hoeveel handhaving we hiervoor op dit moment toepassen en wat er nodig zou zijn om de handhaving optimaal te kunnen laten verlopen. Het lijkt me prioriteit om vervelende uitwassen zoveel mogelijk en zo goed mogelijk tegen te gaan. Ik ben blij dat het college in de persoon van burgemeester Van der Laan heeft toegezegd dit zo snel mogelijk op te pakken en uit te voeren’.

Maar alleen handhaven is niet de gouden sleutel voor dit probleem. Zoals burgemeester Van der Laan in dit debat sprak: ‘Als het water op een gegeven moment over de badkuip begint te stromen, kun je wel dweilen neer gaan leggen, maar is het nog veel belangrijker om de kraan misschien wat zachter te zetten’. Wat de PvdA betreft wordt er de komende tijd goed nagedacht over hoeveel toerisme de stad Amsterdam aan kan – de toeristische draagkracht – en richten we ons beleid daar ook op in. Omdat je niet altijd kunt blijven streven naar meer groei.