Door op 15 augustus 2012

Lodewijk Asscher: stop de BTW-verhoging

Net nu de economie slecht gaat willen D66, VVD, CDA, Groenlinks, VVD en Christenunie het ondernemers nóg moeilijker maken door de BTW op veel spullen te verhogen. Een ronduit dom idee. Als de langstudeerboete kan worden gestopt, dan dit ook.

 

De situatie voor ondernemers is ernstig. Ik spreek zelfstandigen. Winkeliers. Die vrezen het ergste. Mensen geven al weinig uit en dan willen de Kunduz-partijen de BTW gaan verhogen.

De cijfers vertellen een helder verhaal. Gezinnen geven minder uit, het aantal faillissementen neemt toe, de export alleen redt ons niet en zeker niet de middenstand. Juist op die producten waar het in de verkoop al niet goed mee gaat, komt een BTW-verhoging. Dit komt dan nog eens bovenop de forensentaks, die gezinnen ook geld uit de zak klopt. Het is een stapeling van domme maatregelen in een tijd waarin het economisch tegen zit.

Dichte winkels
Ik maak mij zorgen. De werkloosheid loopt op, er is bij dit kabinet en onder de Kunduz-partijen geen begin van besef wat er gebeurt onder ondernemers. Ik zie met eigen ogen hoe winkels sluiten in de straten waar ik doorheen fiets. Laat Den Haag wakker worden en deze onzalige plannen begraven.

‘Kost dit dan geen geld?’, vraag je je misschien af. Ja, natuurlijk. De Kunduz-partijen hopen €4 miljard binnen te halen door ondernemers af te knijpen. Een flink bedrag en ik zou dit dan ook nooit voorstellen zonder alternatieve dekking. Die is er: de PvdA in Den Haag maakte een tijd geleden al een begroting zonder deze BTW-verhoging. Dus het kan.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de Tweede Kamer dit kan regelen. Als VVD, CDA, Groenlinks, D66 en de Christenunie willen, is alles mogelijk. De verhoging gaat pas in op 1 oktober, dus het kan. De weg is er, al wat nog ontbreekt is de wil.