17 augustus 2020

Lodewijk Asscher over Jeroen van Berkel

Aan het begin van de avond bereikte ons het droevige bericht dat onze stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel op 50-jarige leeftijd is overleden. De huidige politiek leider van de Partij van de Arbeid Lodewijk Asscher werkte in het verleden met Jeroen samen en schreef het onderstaande stuk over hem.

Door: Lodewijk Asscher

Ach Jeroen

Vanavond hoorde ik dat Jeroen van Berkel vandaag plotseling is overleden.
Ik kan het niet geloven. Niet Jeroen. Ondenkbaar.

En zijn dochters dan? En zijn Carolien? En al die anderen dan van wie hij hield en die van hem hielden?

In 2002 leerde ik Jeroen kennen. Hij zat bij een groepje jonge ambtenaren die de verstarde bureaucratie van Amsterdam moesten doorbreken. Ik was net in de gemeenteraad gekozen. Even later ging hij aan de slag voor wethouder Rob Oudkerk. Daarna bij Ahmed Aboutaleb. Wat een heerlijk mens. Hij sprankelde. Ongeduldig, idealistisch, onbedaarlijk vrolijk. Wars van hiërarchie en suffe regeltjes. Energie voor tien en een enorm warm hart. Een makker.

Verkiezingsdag 7 maart 2006. Het regende, ik was lijsttrekker en doodnerveus. Er was niets meer te doen, het enige wat restte was een lange, lange dag van wachten op de uitslag. Jeroen zag mij ijsberen en zei “Kom op, we gaan de overwinning binnenhalen!” In zijn stokoude auto reden we naar Amsterdam Nieuw-West. Het was intussen gaan regenen. Er was letterlijk geen mens op straat. Onverschrokken greep Jeroen de megafoon en galmde over plein ‘40-‘45 dat mensen PvdA moesten stemmen. “Dit is uw kans!! U heeft nog een paar uur de tijd tot de stembussen sluiten!”

Zijn vrolijkheid was zo aanstekelijk dat de grootste chagrijn ervan ontdooide. Die avond haalden we de absolute meerderheid in Bos en Lommer. “Zie je wel!” zei Jeroen.

De afgelopen jaren was Jeroen bestuurder in Amsterdam West. Geliefd. Benaderbaar voor iedereen. Slim. Bevlogen. En net zo vrolijk als 18 jaar geleden. Wat een ongelooflijk verlies dat hij er niet meer is. Ik wens zijn gezin en iedereen die hem liefhad heel veel sterkte.

Lodewijk Asscher

Lees ook: Afscheid van Jeroen van Berkel

Lees ook: stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel (50) plotseling overleden